Girls1st.no Libresse initiative
Alt om mensbeskyttelse
 

Det finnes mange ulike typer mensbeskyttelse: tamponger, bind, menskopp og truseinnlegg i ulike størrelser og med ulik oppsugingsevne og funksjon. Her kan du lese om de vanligste. Hvilken mensbeskyttelse du trenger, avhenger av alder og av hvor mye du blør, hva du skal gjøre, og hvor i menssyklusen du befinner deg. Derfor er det en god idé å prøve seg frem til det som passer best for nettopp deg.

Hva er truseinnlegg?

Truseinnlegg fås i flere ulike størrelser med ulik oppsugingsevne. De er fine å bruke rett før og etter mensen, siden det da er vanskelig å vite om du kommer til å blø i løpet av dagen. Det skal jo bare et par dråper til før det blir flekker i trusen. Det finnes små, luftige truseinnlegg som du kan bruke hvis du har utflod og synes det føles ekkelt i trusen, eller som ekstra beskyttelse hvis du bruker tampong. Truseinnlegget fester du i trusen ved hjelp av en limstripe, slik at det sitter på plass, og du kan bevege deg som du pleier.

Hva er bind?

Bind bruker man under mensen, og på pakken står det symboler med ulikt antall fylte dråper. De som har flest fylte dråper, suger opp mest – og omvendt. En del bind har, i tillegg til limstripen som du fester dem i trusen med, også "vinger". Det er små fliker som du bretter rundt trusekanten for at bindet skal sitte stødig og det ikke skal komme blod på trusekanten. Om natten kan du bruke et nattbind. Det er lengre og suger opp mer mensblod.

Hvor ofte må jeg skifte?

Du bestemmer selv hvor ofte du vil skifte bind, og trenger ikke skifte hver gang du har vært på toalettet. Hvis bindet føles tungt og fullt, skifter du oftere, og hvis du bare blør litt, skifter du sjeldnere. Truseinnlegg skifter du også når du synes det trengs.

Hva er en tampong?

En tampong er en type mensbeskyttelse som du fører inn i skjeden. Der suger den opp mensblodet, slik at det ikke renner ut. Tamponger fås i tre størrelser: "mini" i gul pakke, "normal" i blå pakke og "super" i rosa pakke. Du kan bruke tampong selv om du ikke har hatt vaginalt samleie, og ingen kan se om du bruker tampong eller ikke. Du kan begynne å bruke tamponger fra første dag av den første mensen om du vil, men mange vil føle seg frem litt og se hvor mye de blør, før de begynner å bruke tamponger. Det er viktig å vite at tampongsnoren ikke kan ryke, uansett hvor mye du drar i den! Og tampongen kan ikke sette seg fast eller forsvinne inn i kroppen. Skjeden er jo et rør med en ruglete innside, og øverst i skjeden sitter livmorhalsen, med en åpning som er på størrelse med et knappenålshode.

Hvordan setter jeg inn en tampong?

Første gang du prøver å sette inn en tampong, er det lurt å begynne med den minste typen: "mini" i gul pakke. Prøv på en dag du blør mye. Da glir tampongen lettere inn. Vask hendene, sitt på huk eller på toalettet, og forsøk å slappe mest mulig av. Kjenn etter med en finger hvor skjedeåpningen er (den sitter mellom urinrøret og analåpningen), og før inn en finger så langt du kommer, for å finne vinkelen på skjeden. Bruk en finger til å føre tampongen på skrå bakover så langt inn den kommer. Når tampongen sitter riktig, merker du den ikke.

Hvorfor bruke tamponger?

Tamponger er praktisk når du trener og ikke vil ha noe som gnager eller havner på snei. Det går også helt fint an å bruke tampong når du tar badstue eller bader. Det er imidlertid viktig å skifte tampong rett etter at du har badet, siden den da er full av "skittent" vann, og det ikke er bra å gå rundt med det inne i kroppen. Hvis du skal bade flere ganger etter hverandre, trenger du ikke skifte mellom hver gang.

Hvor ofte bør jeg skifte tampong?

Du kan ha samme tampong inne i maks. åtte timer før du skifter. Så hvis du skal bruke tampong om natten og vet at du sover lenger enn det, må du sette på vekkerklokken, skifte tampong og legge deg igjen.

Hva gjør jeg med brukt mensbeskyttelse?

Det absolutt viktigste er selvsagt at den ikke må spyles ned i toalettet. Det må du ALDRI gjøre, enten du bruker tamponger eller bind. På de fleste offentlige toaletter finnes det en liten beholder eller pose på veggen ved siden av klosettet der du kan kaste brukt mensbeskyttelse. Da ruller du bare sammen bindet og kaster det der. Noen ganger finnes det ingen slik beholder, og kanskje heller ikke en søppelbøtte der du kan kaste bindet etter at du har pakket det inn i toalettpapir. Hvis du har kjøpt Libresse-bind med "Roll Press Go", ruller du bare bindet inn i plasten og trykker sammen de forhåndslimte kantene. Ellers kan du ha et par plastposer i vesken, slik at du alltid kan ta brukt mensbeskyttelse med deg. Hvis du ikke vil bruke gjennomsiktige poser, finnes det fine hundeposer i ulike farger! Å ha med seg en liten boks eller beholder er også en mulighet. Hvis du har med deg pose eller beholder, er du ikke avhengig av å måtte kaste mensbeskyttelsen med en gang. Da kan du vente til du finner et passende sted.

MER TEXT, BILD:

 

Vanlige spørsmål

 

Når kan jeg begynne å bruke tamponger?

Du kan begynne med tamponger fra den aller første mensen om du vil!

Kan tampongen sette seg fast?

Nei, tampongen kan ikke sette seg fast. Men det kan gå litt sakte å trekke den ut hvis den ikke er fylt med nok blod, men i stedet har sugd til seg fuktigheten fra skjedeveggene og klistret seg til den.

Hvordan setter jeg inn en tampong?

Vask hendene, sitt på huk eller på toalettet, og forsøk å slappe mest mulig av. Kjenn etter med en finger hvor skjedeåpningen er (den sitter mellom urinrøret og analåpningen), og før inn en finger så langt du kommer, for å finne vinkelen på skjeden. Bruk en finger til å føre tampongen på skrå bakover så langt inn den kommer.

Hvor ofte bør jeg skifte bind?

Du skifter bind når du synes det føles tungt og fullt, eller et par ganger om dagen hvis du ikke blør så mye.

Hvilket bind er best?

Det avhenger av hvor mye du blør. Se på antall fylte dåper på pakken, så forstår du hvor mye bindet suger opp.

 

Vil du vite mer om mensbeskyttelse?

 

Lær mer på vår YouTube -serien Blodig Alvor ».

Snakk med andre jenter på forumet om alt du lurer på om mensen »

Diskuter kjærlighet, forelskelse og sommerfugler i magen »

Få tips og råd om jenteting fra andre jenter på din egen alder » 
 
 
 
Loading
Har du glemt passordet ditt?
Det går bra! Bare send inn brukernavn eller e-postadresse, så sender vi deg påloggingsopplysningene dine.
Ikke glem å fylle ut e-postadressen din (eller brukernavnet ditt).
E-postadressen (eller brukernavnet) som du har angitt, ser ut til å være ugyldig
En e-post med instruksjoner er sendt til e-postadressen din.
Det oppstod en serverfeil når du forsøkte å sende en e-post. Kontakt administratoren.
E-post eller brukernavn
 
 
 
 
 
 
 
Hei! Nettleseren din er litt for gammel :-(
Oppdater til følgende versjoner slik at du får brukt alle funksjonene på Girls1st:
1.5
6.0
2.0
2.0
 
 
 
Søk
  • Søker... Loading

 
 
 

Fjern konto

Girls1st.no-kontoen din er fjernet.