Girls1st.no Libresse initiative
Alt om mensen
 

Å ha mensen er et tegn på at kroppen fungerer som den skal, og at du er i ferd med å gå fra barn til voksen. I løpet av hele livet har man mensen rundt 400 ganger.

Hva er mens?

Selve mensen består av tykk, blodrik slimhinne som har dannet seg på innsiden av livmoren. Vanligvis har man eggløsning én gang i måneden, og hvis ikke egget blir befruktet, er det ikke behov for den næringsrike, blodfylte slimhinnen. Den blør derfor ut som mens.

Hvor mye blør man?

Hvor mye man blør, og hvor mange dager mensen varer, er individuelt. Noen blør bare i et par dager, andre i over en uke, men det vanlige er at man blør i 3–7 dager. Mengden blod er faktisk bare en knapp desiliter i løpet av en hel mens, men det føles ofte som mer.

Hva er en menssyklus?

Menssyklus er navnet på perioden fra den første dagen av mensen til den første dagen av neste mens. Det vanlige er man har mensen med ca. 21–35 dagers mellomrom. Men det første året man har mensen, kan den være veldig uregelmessig og slett ikke komme til samme tid hver måned. Iblant kan den forsvinne i flere måneder uten at det er noe galt. En del har uregelmessig mens hele livet. Fargen på mensen kan også variere, fra lys rosa til brunsvart hvis den renner ut langsomt og reagerer med oksygenet i luften.

Det er smart å holde oversikt over mensen ved å bruke en app på telefonen eller notere i en kalender hvilken dag mensen begynner, og når den slutter. Hvis du har hatt sex, kan mensen forsvinne fordi du er gravid. Da kan du kontakte fastlegen din eller en helsestasjon for ungdom for å ta en graviditetstest, eller du kan kjøpe en på apoteket.

Mensen kan også utebli hvis du er stresset eller skifter miljø, ikke er i form, går ned i vekt, trener for hardt, har spiseforstyrrelser eller er syk. Hvis du har hatt regelmessig mens i ett år og den deretter forsvinner i et halvt år, kan du kontakte gynekolog for å finne ut hva det skyldes. Det finnes tabletter du kan ta for å få mensen i gang igjen.

Hva er menssmerter?

Menssmerter skyldes at livmoren trekker seg sammen for å presse ut mensblodet, og det varierer veldig hvordan man opplever menssmertene. Noen merker ingenting, mens det for andre kan være veldig vondt å ha mensen. Hvis det er vondt, kan du ta et varmt bad eller legge en flaske med varmt vann på magen. Eventuelt kan du ta smertestillende tabletter, f.eks. Ibux. Det hjelper også ofte å bevege seg, selv om du kanskje ikke har så lyst til det. Hvis smertene er uutholdelige, bør du ta kontakt med en gynekolog. Det er hjelp å få.

Hva er PMS?

PMS er en forkortelse for premenstruelt syndrom, og det rammer mange jenter. Man kan føle seg sint, irritert, oppblåst, trøtt eller nedfor og få ømme bryst og menssmerter. Noen blir også sultnere og får mer godte- eller søtsug like før mensen. Det er smart å holde oversikt over når mensen skal komme, slik at du kan være litt forberedt hvis du pleier å merke PMS. Du kan lindre symptomene ved å drikke mye vann, bevege deg og sove ordentlig. I tillegg kan det være lurt å ikke planlegge for mange aktiviteter, slik at du blir stresset akkurat de dagene. Rett og slett ta vare på deg selv!

Når får man sin første mens?

Det varierer hvor gammel man er første gang man får mensen. De fleste er mellom 12 og 14 år når den første mensen kommer, men den kan også dukke opp når man er 9 eller 16 år uten at det er noe galt. Hvis du ikke har fått mensen når du er 16–17 år, bør du kontakte en gynekolog for å finne ut hva det skyldes.

Den første mensen er et tegn på at du er i ferd med å forandre deg, og det kan føles veldig privat og vanskelig å snakke om det med foreldrene sine. Men moren din har jo selv vært i samme situasjon og blir sannsynligvis bare glad for å få vite det. Hvis det føles veldig vanskelig å fortelle det ansikt til ansikt, kan du skrive et lite brev og gi det til moren din. Da vet hun om det neste gang dere snakker sammen. Og selvfølgelig trenger du ikke å fortelle det hvis du ikke vil.

Alle unntatt jeg?

Det kan være vanskelig å være den første eller den siste som får mensen, siden det er en så viktig hendelse i livet. Første gangen kommer mensen ofte som en stor overraskelse. Man ser blod i trusen og blir kanskje litt redd. Det pleier ikke å komme så mye første gangen, så da holder det å legge litt toalettpapir i trusen som beskyttelse. Hvis du har kommet i puberteten, kan det være smart å ha et bind i vesken, så er du forberedt.

Vil ikke ha mensen nå!

Noen ganger kommer mensen på helt feil tidspunkt, for eksempel hvis du skal på badeferie eller delta i en eller annen idrettskonkurranse. Da går det an å utsette mensen ved å ta tabletter med progesteron. Disse trenger du resept på, så du må eventuelt kontakte fastlegen din eller en helsestasjon for ungdom.

 

Vanlige spørsmål

 

Hvorfor har man mensen?

Mensen består av blodrik slimhinne fra livmoren. Hvis man er gravid, fungerer den som næring til det voksende barnet. Og er man ikke gravid, støtes den ut og blir til mens.

Jeg har uregelmessig mens. Er det farlig?

Nei, det er ikke farlig. De fleste har uregelmessig mens det første året de har mensen, og hos andre fortsetter den å være uregelmessig hele livet.

Det bare fosser når jeg har mensen. Hvor mye blør man egentlig?

Det oppleves som mye mer enn det er. Vanligvis blør man 20–80 ml, altså en knapp desiliter, i løpet av en hel mens. Hvis du bruker både tampong og bind og likevel må skifte ofte, kan du kontakte en gynekolog eller en helsestasjon for ungdom for å få hjelp.

Jeg vil utsette mensen. Går det an?

Ja, det finnes tabletter med progesteron som man begynner å ta noen dager før mensen skal komme, og slutter med når det passer å ha mensen. De er reseptbelagt og må skrives ut av lege, for eksempel fastlegen din eller en lege på helsestasjonen.

 

Vil du vite mer om mensen?

 

Lær mer på vår YouTube -serien Blodig Alvor ».

Snakk med andre jenter på forumet om alt du lurer på om mensen »

Diskuter kjærlighet, forelskelse og sommerfugler i magen »

Få tips og råd om jenteting fra andre jenter på din egen alder » 
 
 
 
Loading
Har du glemt passordet ditt?
Det går bra! Bare send inn brukernavn eller e-postadresse, så sender vi deg påloggingsopplysningene dine.
Ikke glem å fylle ut e-postadressen din (eller brukernavnet ditt).
E-postadressen (eller brukernavnet) som du har angitt, ser ut til å være ugyldig
En e-post med instruksjoner er sendt til e-postadressen din.
Det oppstod en serverfeil når du forsøkte å sende en e-post. Kontakt administratoren.
E-post eller brukernavn
 
 
 
 
 
 
 
Hei! Nettleseren din er litt for gammel :-(
Oppdater til følgende versjoner slik at du får brukt alle funksjonene på Girls1st:
1.5
6.0
2.0
2.0
 
 
 
Søk
  • Søker... Loading

 
 
 

Fjern konto

Girls1st.no-kontoen din er fjernet.