Girls1st.no Libresse initiative
Alt om puberteten!
 

Puberteten er en periode på 5–6 år der kroppen forandrer seg og du går fra å være barn til å bli voksen.

Hvordan kommer man i puberteten?

Puberteten begynner når hypofysen setter i gang med å produsere en masse nye hormoner. Det er ikke bare kroppen som påvirkes. Følelsene utvikles og modnes, og prosessen kan være både vanskelig og spennende. Iblant kjenner man ikke helt igjen seg selv!

Når er tiden kommet?

De fleste kommer i puberteten når de er mellom 10 og 14 år, men for noen skjer det før, og for andre senere. Men hvis du er 14 år og ikke har sett noen tegn til forandring, pleier man å kalle det sen pubertet. Da kan du kontakte helsesøster på skolen eller fastlegen din. Det er ingenting du selv kan gjøre for å komme fortere i puberteten. Noen lengter etter å få bryster og mens, andre opplever det som vanskelig. Men det er lurt å se på forandringene som et tegn på at kroppen er frisk og fungerer som den skal.

Tegn på at man har kommet i puberteten?

Det første tegnet på at man har kommet i puberteten, er ofte at man vokser fortere, og hendene og føttene blir ofte raskt større. Brystene begynner også å vokse, og iblant vokser det ene fortere enn det andre. Kjertlene i brystene utvikler seg, og man kan kjenne små, harde kuler bak brystvortene. Ofte er brystene veldig ømme, og det kan være behagelig å ha en myk sports-bh som holder dem på plass. Håret på kjønnet og under armene begynner også å vokse, og noen får en stripe med hår opp mot navlen. For mange føles det kanskje unaturlig med hår her og der, siden mediene ofte fremstiller jenter som helt hårløse. Det er viktig å huske på at de fleste du ser på bilder, er barbert eller retusjert. De har egentlig hår, akkurat som du. Både hår og hud blir fetere i puberteten, og mange får kviser og hudormer. Når man vokser raskt, kan man få strekkmerker, rødaktige striper i huden på brystene, hoftene og lårene. Det skyldes at huden strekkes så fort at den ikke rekker å tilpasse seg, og ingen hudkrem hjelper mot dette. Strekkmerkene blekner og blir med tiden knapt synlige. Man begynner også å svette mer i puberteten, og selv om du ikke har luktet svette før, vil du gjøre det nå. Derfor bør du vaske deg eller dusje hver dag. Når man har kommet ut av puberteten, slutter man vanligvis å svette så mye.

Hva skjer i underlivet?

Underlivet forandrer seg også, når det gjelder både størrelse og farge. Kjønnsleppene vokser og kan få ulik størrelse. De indre kjønnsleppene henger dessuten ofte litt nedenfor de ytre. Akkurat som alle ser litt ulike ut i ansiktet, ser vi ulike ut i underlivet. I sprekken mellom kjønnsleppene dannes det "smegma", et hvitt fett som produseres av talgkjertlene for at den ømfintlige huden ikke skal bli tørr og sprekke. De fleste begynner å få utflod et par år før den første mensen kommer. Det er vanlig å ha brunaktig utflod en stund før mensen kommer. Før du får mensen for første gang, har du eggløsning. Det betyr at du er kjønnsmoden og kan bli gravid. Mensen pleier å dukke opp cirka to år etter at brystene har begynt å vokse og du har begynt å få utflod, men det varierer fra person til person.

Hva skjer i hodet?

De fleste begynner også å tenke mer på sex, og å utforske kroppen sin gjennom å onanere er helt vanlig og noe nesten alle gjør. Mange opplever at humøret forandrer seg veldig i puberteten, og det er fint å kunne snakke med noen om hvordan det føles. Å bevege seg kan føles veldig godt når man har mange følelser i kroppen. Hvis du driver med idrett, er det fint. Hvis ikke kan du for eksempel danse til høy musikk på rommet ditt. Da får du både avreagert og mosjonert på en gang.

 

Vanlige spørsmål

 

Det kjennes ut som om jeg har små kuler i brystene. Er det farlig?

Det du som ung kjenner, er kjertlene i brystene. De begynner å vokse i puberteten, og det er helt normalt. Brystene kan også være veldig ømme en stund, så bruk gjerne en myk sports-bh.

Moren min kom i puberteten da hun var 12 år. Vil det samme skje med meg?

Dessverre er det umulig å vite nøyaktig når noen vil komme i puberteten, men for mange skjer det cirka på samme alder som for moren deres.

Jeg blir sint og krangler for ingenting. Hva skal jeg gjøre?

Det er veldig fint å kunne snakke med noen i familien om hvordan du føler deg – at du ikke kjenner igjen deg selv, og at hver minste ting gir deg lyst til å skrike. Ikke still for store krav til deg selv. Ta det med ro, og gjør ting du liker. Trening hjelper faktisk, men hvis du ikke liker det, kan du prøve å danse alene på rommet ditt til kjempehøy musikk! Da får du avreagert og mosjonert samtidig.

Alle er i puberteten unntatt jeg. Er det noe feil med meg?

Nei, det er ingenting feil med deg. Det er alltid vanskelig å være den siste (og første!) som kommer i puberteten! Hvis du ikke har sett det minste tegn til pubertet når du er 14 år, kan du ta kontakt med helsesøster på skolen. Hun vil sørge for at du får hjelp.

 

Vil du vite mer om puberteten?

 

Lær mer på vår YouTube -serien Blodig Alvor ».

Snakk med andre jenter på forumet om alt du lurer på om mensen »

Diskuter kjærlighet, forelskelse og sommerfugler i magen »

Få tips og råd om jenteting fra andre jenter på din egen alder » 
 
 
 
Loading
Har du glemt passordet ditt?
Det går bra! Bare send inn brukernavn eller e-postadresse, så sender vi deg påloggingsopplysningene dine.
Ikke glem å fylle ut e-postadressen din (eller brukernavnet ditt).
E-postadressen (eller brukernavnet) som du har angitt, ser ut til å være ugyldig
En e-post med instruksjoner er sendt til e-postadressen din.
Det oppstod en serverfeil når du forsøkte å sende en e-post. Kontakt administratoren.
E-post eller brukernavn
 
 
 
 
 
 
 
Hei! Nettleseren din er litt for gammel :-(
Oppdater til følgende versjoner slik at du får brukt alle funksjonene på Girls1st:
1.5
6.0
2.0
2.0
 
 
 
Søk
  • Søker... Loading

 
 
 

Fjern konto

Girls1st.no-kontoen din er fjernet.