Girls1st.no Libresse initiative
Alt om sex!
 

Hva man mener med begrepet sex, kan variere. Man kan ha sex med seg selv eller med en annen person, men det aller viktigste når det gjelder sex, er å aldri gjøre noe du ikke har lyst til selv. Du må ikke føle deg tvunget eller gjøre noe fordi du tror at du må eller bør, siden "alle andre" gjør det.

Hvor gammel må man være for å ha sex?

Det finnes egentlig ingen alder som markerer starten for å kunne ha sex (og heller ikke for når man må slutte med det), men i Norge har vi en lov som forbyr sex med personer under 16 år. Hensikten med loven er å beskytte barn og unge. Om du har fått mensen eller ikke, spiller ingen rolle. Det er alltid viktig å beskytte seg ved samleie, mot både graviditet og kjønnssykdommer. Kondom beskytter mot begge deler, mens p-piller og lignende prevensjonsmidler bare beskytter mot graviditet.

Hva menes med å "miste uskylden"?

Iblant brukes ordet "uskyldig" om en person som ikke har hatt sex med andre. Når man har hatt sex for første gang, pleier man å si at man har mistet uskylden, men enkelte liker ikke å bruke ordet uskyldig. Kanskje fordi det høres ut som om man er skyldig når man ikke er uskyldig, som om man bør skamme seg over at man har hatt sex. For det er det ingen grunn til! De fleste som bruker ordet uskyldig, mener det imidlertid ikke slik. Det er bare et ord for at man ikke har hatt sex. Det går ikke an å se om en person har hatt sex eller ikke. Ikke engang en lege eller jordmor kan se det. Før i tiden trodde man det fantes en "jomfruhinne" som dekket skjedeåpningen, og som gikk i stykker første gang man hadde sex. Nå vet vi at det finnes en smal slimhinnefold rundt skjedeåpningen, skjedekransen, og den kan være mer eller mindre stram.

Sex og forventninger.

Man har alltid rett til selv å bestemme over egen seksualitet og hvordan man vil at den skal være, så lenge det ikke går utover andre. Det er ofte ulike forventninger til hva gutter og jenter skal like. Mange som ikke har så mye erfaring med sex, tror kanskje at det foregår som i pornofilmer, og at jenter liker "inn-og-ut-sex" aller best. Men sex handler om følelser og lyst. Det handler ikke om å prestere, om å være "god" eller "dårlig" til noe. Klining er ofte undervurdert. Man trenger ikke ha vanlig samleie (penetrerende sex) med en gang. Det finnes mange sanseceller over hele kroppen, og å kline med noen – eller leke med seg selv – og utforske kroppen kan gi nytelse og nærhet. Så prøv å slappe av så godt du kan, og lek, nyt og utforsk. Det er da det blir best!

Hva er prevensjonsmidler?

Et prevensjonsmiddel er et middel for å ikke bli gravid. Det finnes ulike typer prevensjonsmidler som fungerer på ulike måter. P-piller, p-ring eller p-plaster inneholder ulike hormoner, østrogen og gestagen. De gjør at du blør regelmessig, men du må ikke bruke dem hvis familien din har økt risiko for blodpropp, eller hvis du har BMI over 30. Minipiller og p-stav inneholder bare gestagen, det ene hormonet, og gjør ofte at du får mindre og mer uregelmessig mens. Et veldig praktisk alternativ er spiral. Det finnes to ulike hormonspiraler og én kobberspiral. Den ene hormonspiralen kan sitte i 5 år, og den andre i 3 år. Kobberspiralen sitter i 5 år. Spiral kan du bruke selv om du ikke har født barn. MEN det er bare kondom som beskytter mot kjønnssykdommer, så det er viktig å bruke det selv om du bruker et annet sikkert prevensjonsmiddel! Å sette på kondomet riktig er en teknikk man må lære seg. Ellers går kondomet lett i stykker.

 

Vanlige spørsmål

 

Kan noen se om jeg har hatt sex?

Nei, ikke engang en lege eller jordmor kan se om du har hatt sex.

Hva er uskyld?

Man pleier å bruke ordet om noen som ikke har hatt sex ennå. Noen synes det er et dårlig ord, siden det virker som om man er skyldig når man har hatt sex.

Finnes jomfruhinnen?

Nei, det finnes ingenting som dekker for skjedeåpningen. Men rundt den finnes det en smal slimhinnefold – skjedekransen.

Hvilke prevensjonsmidler beskytter mot kjønnssykdommer?

Kondom er det prevensjonsmiddelet som beskytter mot både seksuelt overførbare sykdommer og graviditet. Husk at det alltid er viktig å beskytte seg mot kjønnssykdommer ved samleie. Bruk derfor kondom selv om du også bruker et annet sikkert prevensjonsmiddel!

Hvorfor klarer ikke jeg å komme når kjæresten min er inne i meg?

Veldig mange jenter kjenner ingenting når noe (en penis, dildo, finger) bare føres inn i og ut av skjeden, eller når noe trykker mot G-punktet. Det gjelder å utforske sin egen seksualitet og finne ut hva nettopp du liker. Mange liker at klitoris stimuleres, enten direkte eller ved siden av. Den ytre delen av klitoris er liten, men den forgrener seg i kroppen over et stort område. Prøv og lek. Sex er ingen konkurranse, men handler om nytelse og nærhet.

 

Vil du vite mer om sex?

 

Lær mer på vår YouTube -serien Blodig Alvor ».

Snakk med andre jenter på forumet om alt du lurer på om mensen »

Diskuter kjærlighet, forelskelse og sommerfugler i magen »

Få tips og råd om jenteting fra andre jenter på din egen alder » 
 
 
 
Loading
Har du glemt passordet ditt?
Det går bra! Bare send inn brukernavn eller e-postadresse, så sender vi deg påloggingsopplysningene dine.
Ikke glem å fylle ut e-postadressen din (eller brukernavnet ditt).
E-postadressen (eller brukernavnet) som du har angitt, ser ut til å være ugyldig
En e-post med instruksjoner er sendt til e-postadressen din.
Det oppstod en serverfeil når du forsøkte å sende en e-post. Kontakt administratoren.
E-post eller brukernavn
 
 
 
 
 
 
 
Hei! Nettleseren din er litt for gammel :-(
Oppdater til følgende versjoner slik at du får brukt alle funksjonene på Girls1st:
1.5
6.0
2.0
2.0
 
 
 
Søk
  • Søker... Loading

 
 
 

Fjern konto

Girls1st.no-kontoen din er fjernet.