Girls1st.no Libresse initiative
Alt om utflod
 

Utflod er en litt seig væske, et "sekret”, som dekker og beskytter slimhinnene i skjeden.

Hvorfor har man utflod?

Utflod har man for å beskytte slimhinnene i skjeden og urinrøret. Det bidrar til å holde dem fuktige og rene og beskytte dem mot bakterier som kan føre til infeksjoner.

Hvordan skal utflod se ut?

Den kan være hvit/gulhvit eller gjennomsiktig og pleier å lukte litt syrlig. Omtrent som syrnet melk. Hvis du er redd for at andre skal kjenne lukten av utfloden din, kan du spørre deg selv om du noen gang har kjent lukt av noen av venninnene dine. Sannsynligvis har du ikke det, det er bare du selv som tenker over det. Utfloden kan ha kremet eller rennende konsistens, avhengig av hvor du er i menssyklusen. Under eggløsningen, som inntreffer ca. to uker før mensen, har man ofte mer utflod enn vanlig. Da er den ofte gjennomsiktig og "glatt". Det skyldes at livmorhalsen produserer et sekret som gjør det enklere for sædceller å overleve og komme helt frem til egget. Før og etter mensen kan utfloden være litt brunaktig og inneholde litt mensblod. Det er helt normalt.

Hvor mye utflod er det vanlig å ha?

Iblant har man mye utflod, og hvis det føles ubehagelig og ekkelt, finnes det tynne, små truseinnlegg du kan bruke. Da slipper du å skifte truse hele tiden. Hvis du er gravid eller bruker p-piller, kan mengden utflod også øke. Det er ingenting du kan gjøre for å få mindre utflod.

Når får man utflod?

Når man er ung og ikke har fått mensen ennå, er utflod et tegn på at man er på vei inn i puberteten. Noen får utflod i noen måneder, og andre i et par år, før den første mensen kommer. Deretter har man utflod resten av livet.

Ta vare på slimhinnene!

Det er viktig å ikke bruke såpe når du vasker deg i underlivet. Bruker du såpe, blir slimhinnene tørre og ømfintlige. Da kan det bli bitte små sprekker i dem, og det kan gjøre vondt og klø når du sykler, rir eller har sex. Det holder å skylle underlivet med lunkent vann en gang om dagen, og hvis det føles tørt, kan du smøre deg med mild, uparfymert olje. Du bør heller ikke bruke for tettsittende bukser og truser når slimhinnene er tørre.

Skal utflod lukte?

Hvis utfloden endrer farge og blir grønngrå eller begynner å lukte vondt (omtrent som råtten fisk), kan det være noe i veien. Da kan du f.eks. ha fått "vaginose", en infeksjon i slimhinnene i skjeden. Den behandles med antibiotika, som en lege må gi deg resept på. Du kan kontakte en helsestasjon for ungdom eller fastlegen din for å få hjelp.

Sopp og andre plager.

Hvis du har hvit, kornete utflod og kløe i underlivet, kan du ha fått en soppinfeksjon. Den kan behandles med reseptfri medisin fra apoteket. Kjønnssykdommen klamydia kan gi mer utflod med blod i og føre til at det gjør vondt når du tisser. Men noen får ingen symptomer i det hele tatt. Klamydia smitter ved sex, så hvis du aldri har hatt sex, behøver du ikke å bekymre deg for klamydia.

 

Vanlige spørsmål

 

Hva er egentlig utflod?

Utflod er en litt seig væske, et "sekret”, som dekker slimhinnene i skjeden. Den skal beskytte slimhinnene i skjeden og urinrøret. Det bidrar til å holde dem fuktige og rene og beskytte dem mot bakterier som kan føre til infeksjoner.

Jeg har utflod selv om jeg har fått mensen. Er det normalt?

Ja, det er helt normalt! Utflodens oppgave er å beskytte slimhinnene i skjeden, og alle som har en skjede, har utflod hele livet.

Kan man bruke tamponger når man bare har utflod?

Nei, tamponger suger opp all væske så godt at slimhinnene i skjeden blir helt uttørket hvis du bruker tamponger uten å ha mensen. Da kan det oppstå små sprekker i slimhinnene som svir og klør. Bruk et litt luftig truseinnlegg i stedet.

Utfloden min ser rar ut og lukter vondt. Er det farlig?

Utflod er vanligvis gulhvit og lukter litt syrlig. Omtrent som syrnet melk. Hvis utfloden endrer farge og begynner å lukte vondt (omtrent som råtten fisk), kan du ha fått "vaginose". Det behandles med antibiotika, som du får hos legen.

 

Vil du vite mer om utflod?

 

Lær mer på vår YouTube -serien Blodig Alvor ».

Snakk med andre jenter på forumet om alt du lurer på om mensen »

Diskuter kjærlighet, forelskelse og sommerfugler i magen »

Få tips og råd om jenteting fra andre jenter på din egen alder » 
 
 
 
Loading
Har du glemt passordet ditt?
Det går bra! Bare send inn brukernavn eller e-postadresse, så sender vi deg påloggingsopplysningene dine.
Ikke glem å fylle ut e-postadressen din (eller brukernavnet ditt).
E-postadressen (eller brukernavnet) som du har angitt, ser ut til å være ugyldig
En e-post med instruksjoner er sendt til e-postadressen din.
Det oppstod en serverfeil når du forsøkte å sende en e-post. Kontakt administratoren.
E-post eller brukernavn
 
 
 
 
 
 
 
Hei! Nettleseren din er litt for gammel :-(
Oppdater til følgende versjoner slik at du får brukt alle funksjonene på Girls1st:
1.5
6.0
2.0
2.0
 
 
 
Søk
  • Søker... Loading

 
 
 

Fjern konto

Girls1st.no-kontoen din er fjernet.