Girls1st.no Libresse initiative
 
 
 
 

Ekspert: Trude

Trude
INTERESSER
Jeg elsker å reise og oppleve andre land og mennesker, gjør det så ofte som mulig - andre kulturer fascinerer meg veldig!
LIKER
Å utforske det ukjente!
LIKER IKKE
Når noen blir behandlet urettferdig og respektløst. Det gjør meg provosert, sint og engasjert i å støtte og få til endringer.
 

Jeg heter Trude og har arbeidet som helsesøster i 10 år – en jobb jeg stortrives i! Jeg har to barn og tilbringer det meste av fritiden med familie og venner. Jeg er veldig glad i all slags musikk, spiller litt selv og danser gjerne ved enhver anledning. På vinteren trives jeg best i skiløypa og en flott sommerdag i båt på sjøen.

Jeg liker å møte utfordringer og vet at man sammen kan finne gode løsninger når noe er vanskelig. Er glad i kontraster og ulikheter, og synes det er spennende å møte nye mennesker. Jeg har daglig kontakt med ungdom og svarer på mange spørsmål om alt innen pubertet, menstruasjon, forhold osv. Jeg vet at dere lurer på mye – ingen spørsmål er for små eller mindre viktig å komme med her.

Mitt livsmotto er rett og slett ”Vær deg selv fullt og helt, ikke stykkevis og delt!”

Det kommer inn mange spørsmål til Trude og hun svarer på så mange hun kan, men vi kan ikke love at hun rekker å svare på alle. NB! Skriv hvor gammel du er og om du er seksuelt aktiv, så er det enklere for Trude å svare deg!

 
 
På tide med pepp nå med én gang? Prøv peppemafiaen!
La deg bli oppmuntret av hundrevis av jenter når du skal gjøre noe for første gang.
 
 
 

Du må være medlem i Girls1st for å kunne stille et spørsmål til eksperten.   eller registrer deg. Som medlem kan du dele dine egne historier, bli peppet av peppemafiaen, snakke i forumet og masse annet!

 

Spørsmål og svar

 
 • Anonym bruker
    Skriv en kommentar Publisert 01 mai, 2018, 19:50
  Anonym bruker Jeg har et problem med kjæresten min. Når vi er ved hverandre, finner på ting og sånt, så føler jeg at jeg er verdens heldigste og alt sånt. Men når vi er borte fra hverandre, tenker jeg sånn - Hva er det jeg holder på med?Jeg er jo forelsket og elsker han og sånt, men alt faller plutselig fra hverandre når jeg er alene. Gråter mye pga dette. Vet ikke hva jeg skal gjøre. Vi har bare vært sammen i 3 uker, og føler det er ALT for tidlig å slå opp allerede nå, men det føles ikke rett å være sammen heller! Han har hilst på alle i familien min, og alle tilbakemeldingene jeg får fra familien min er at det er en kjempe bra og grei gutt jeg endelig har fått meg. Dette er et kjempe stort problem for meg. Trenger virkelig hjelp!!
 • Trude
  TRUDE
  Hei,
  du beskriver godt usikkerheten og følelsesforvirringen som mange opplever når en får sin aller første kjæreste. Det er kjempefint at dere har det så bra sammen, samtidig kjenner du på usikkerhet når du er alene. Forsøk å finne litt ut av hva du tenker på når du er alene. Er det mange nye følselser som er ukjente for deg? Er du engstelig for å bli misforstått eller å misforstå han? Er du usikker på hva du vil med forholdet? Fokuser på det som er bra og prat med han om hvordan du har det. Mest sannsynlig handler det om usikkerhet som er helt naturlig i starten av et forhold og at du trenger litt tid på å bli vant med en ny situasjon.

  vh Trude, helsesøster.
 •  
 • Anonym bruker
    Skriv en kommentar Publisert 01 mai, 2018, 19:17
  Anonym bruker Jeg vurderer å gå til gynekolog å få hjelp, jeg får ikke inn en tampong en gang. Det gjør at jeg holder meg veldig tilbake sosialt for å forhindre at den dagen han ikke får den inn kommer. Det er veldig plagsomt å ikke kunne bruke tampong, selv den minste. Får ikke inn noen ting. Jeg er 18 år og har prøvd "alle hull" og det går liksom ikke uansett hvor hardt jeg prøver. Spenner meg litt pga det gjør vondt. Trenger hjelp!!
 • Trude
  TRUDE
  Hei,
  jeg skjønner at dette oppleves veldig problematisk for deg. Skjedekransen (også kalt jomfruhinnen) sitter få cm inn i skjeden. Denne ser litt ulik ut fra jente til jente, men vanligvis ligner den en stram gummistrikk som gradvis kan tøyes ut. Innenfor ligger skjeden hvor tampongen skal føres inn og hvor samleie senere skjer. Skjeden er svært tøyelig, det er nødvendig for at det en gang skal kunne fødes et barn her. Det er dermed umulig at jenter kan være for trange til å gjennomføre samleie når skjedekransen er tøyd ut. Å tøye denne kan være litt ubehagelig, men det betyr ikke at det ikke er mulig. Dersom du er anspent så vil en også oppleve det mer ubehagelig. Selv om du sliter med tampong nå så er det langt fra sikkert at seksuell debut med en partner vil bli vanskelig. Det er likevel viktig at han er klar over at du er jomfru slik at en tar hensyn til dette. Det er ikke nødvendig at du oppsøker gynekolog for dette. Forsøk å finne en avslappende stilling hvor du forsiktig prøver med tampong, gjerne med litt glidemiddel slik at den glir lettere. Jeg er ganske sikkert vil dette løse seg for deg og at du etterhvert fint mestrer å bruke tampong.
  vh Trude, helsesøster
 •  
 • Anonym bruker
    1 comment Publisert 16 apr, 2018, 16:38
  Anonym bruker Hei, jeg er en 16 år gammel jente. Jeg har vært i lang distanse forhold i et halvt år nå, og han bor i England. Vi har snakket over meldinger, skype og på telefonen, men når vi snakker over meldinger så har vi ikke noe annet å si enn "hva gjør du". Kommer dette til å ødelegge forholdet vårt på noen måte?
 • Trude
  TRUDE
  Hei,
  langdistanseforhold kan være utfordrende og krevende å få til over lang tid. For å kunne starte og spørre litt i en samtale så trenger en jo også å vite litt om innholdet i livet til den andre. Forsøk å stille åpne spørsmål (ikke ja/nei spørsmål) som eks "Har du gjort noe i dag som har gjort deg glad eller i godt humør?" Vær nysgjerrig og litt undrende. Det kan kanskje være ekstra utfordrende på et annet språk, men prøv deg frem - så vil det ganske sikkert bli litt lettere etterhvert som dere kanskje møtes av og til? Lykke til.
  vh Trude, helsesøster
 •  
 • sofie3
    Skriv en kommentar Publisert 16 apr, 2018, 16:31
  sofie3 Jeg er ei jente på 13 år. Jeg fikk utflod for to år siden og jeg har fortsatt ikke fått mensen. Er det normalt? Eller kan det være noe galt med meg? Håper at jeg får svar fort.
 • Trude
  TRUDE
  Hei,
  de fleste jenter har vanligvis utflod i 1-2 år før den første blødningen kommer. Hos andre kan det gå noe lengre tid, men jeg tror ikke du trenger å vente så lenge. Nøyaktig når blødningen kommer er umulig å kunne si, men pass på at du har bind tilgjengelig hjemme og i skolesekken så er du litt forberedt når det skjer.
  vh Trude, helsesøster
 •  
 • Anonym bruker
    Skriv en kommentar Publisert 11 mar, 2018, 14:04
  Anonym bruker Hei! Jeg holder på med noen som jeg liker veldig godt. Jeg tenker at jeg skal prøve å få ordnet et møte der det bare er oss to, nesten som en date, bortsett fra at det skal se ut som vi er venner. (: Ok, så det jeg egt. spør om er hva kan vi gjøre? Vil ikke gjøre noe romantisk, vil bare bli kjent, have a good time. Vil gjerne fremstå som morsom og er redd for å falle i kategorien "kjedelig". Sitte i sofaen og se film er en mye brukt aktivitet blant gruppen og er derfor litt kjedelig/oppbrukt. Vi bor i en ganske liten by med begrensede aktiviteter, kino er jo en mulighet, men vi har ingen klubber ol. Har ikke peiling på hva jeg kan finne på! Det er liksom ikke så mye å gjøre hjemme hos meg (som jeg kommer på). Så kom gjerne med så mange forslag og ideer du kan! ♥ Takk på forhånd xD
 • Trude
  TRUDE
  Hei,
  så hyggelig at du har møtt en gutt som du liker godt. Jeg vil anbefale å ikke tenke så avansert i "bli kjent" -fasen og synes du kommer med gode forslag selv. Film på tv og kino kan høres litt kjedelig ut, men samtidig så gir det en god mulighet til å komme litt nær hverandre uten å nødvendigvis måtte prate om noe hele tiden. Her har en jo også mulighet til å se noe som en kan le godt sammen av, eller prate om etterpå. Andre muligheter for aktivitet kan være å trene sammen, hvis begge liker det? Bowle eller tilsvarende? Gå ut og spise pizza et sted? Jeg skjønner at du er opptatt av å gjøre et godt inntrykk og at dere skal ha det morsomt sammen. Tenk også at det viktigste er å bli bedre kjent, etterhvert som dere har det mer avslappet sammen så vil nok også ideene for hva dere kan finne på komme lettere. Lykke til.
  vh Trude, helsesøster
 •  
 • Anonym bruker
    Skriv en kommentar Publisert 10 mar, 2018, 18:02
  Anonym bruker Hei, jeg har litt følelser for en gutt. Vi begge går sisteåret på vgs. Jeg har så utrolig lyst å bli kjent med ham, men vet ikke hvordan jeg skal gå fram. Jeg er ganske sjenert, så tør ikke å bare gå bort til ham uten videre. Jeg kjenner ingen i klassen min godt nok til å gå bort til ham med en av dem, så det er egentlig uaktuelt. Vi går ikke i samme klasse, og har ingen felles venner. Jeg ser han en del i gangene på skolen. Han har facebook, men jeg synes det blir litt rart å legge ham til der når vi ikke kjenner hverandre, og er jo ikke sikkert han godtar, ettersom han kanskje ikke vet hvem jeg er. Klassen min bytter klasserom med klassen hans noen ganger i uken, og i begynnelsen av skoleåret virket det som han på en måte "la merke" til meg, siden vi alltid fikk litt øyekontakt da. Men er så redd for at det bare er tilfeldig eller innbilling. For et par uker siden satt han sammen med noen venner. Da jeg kom gående, lente han seg liksom i min retning og så mot meg, vi fikk øyekontakt og det virket som han på en måte "ikke brydde" seg om de rundt. Etter det har jeg bare ikke klart å slutte å tenke på ham. Hvordan kan jeg gå fram for å ta steget å bli kjent med ham?
 • Trude
  TRUDE
  Hei,
  så hyggelig at du kjenner du liker denne gutten godt. Så er det jo slik at hvis en skal komme videre så må en også våge å ta noen initiativ. Tenk at du ikke har noe å tape her, tvert imot - det høres ut som han også har lagt merke til deg. Våg å flørte mer direkte. Smil tilfeldig når du ser på han, men hold blikket hans akkurat lenge nok til at han skjønner at du smiler til han. Oppsøk området hvor han er og vær i nærheten slik at dere lettere får øyekontakt. Hvis det er vanskelig å komme i direkte kontakt og prate med han, så våg å sende en liten melding på facebook. Det holder å skrive hei og blinkefjes. Svarer han ikke så har du i alle fall forsøkt å få kontakt, uten at du har utlevert deg. Jeg er ganske sikker på at han svarer og håper at du tør å ta steget til kontakt. Lykke til.
  vh Trude, helsesøster
 •  
 
 
 
 
 
Loading
Har du glemt passordet ditt?
Det går bra! Bare send inn brukernavn eller e-postadresse, så sender vi deg påloggingsopplysningene dine.
Ikke glem å fylle ut e-postadressen din (eller brukernavnet ditt).
E-postadressen (eller brukernavnet) som du har angitt, ser ut til å være ugyldig
En e-post med instruksjoner er sendt til e-postadressen din.
Det oppstod en serverfeil når du forsøkte å sende en e-post. Kontakt administratoren.
E-post eller brukernavn
 
 
 
 
 
 
 
Hei! Nettleseren din er litt for gammel :-(
Oppdater til følgende versjoner slik at du får brukt alle funksjonene på Girls1st:
1.5
6.0
2.0
2.0
 
 
 
Søk
 • Søker... Loading

 
 
 

Fjern konto

Girls1st.no-kontoen din er fjernet.