Girls1st.no Libresse initiative
 
 
 
 

Ekspert: Trude

Trude
INTERESSER
Jeg elsker å reise og oppleve andre land og mennesker, gjør det så ofte som mulig - andre kulturer fascinerer meg veldig!
LIKER
Å utforske det ukjente!
LIKER IKKE
Når noen blir behandlet urettferdig og respektløst. Det gjør meg provosert, sint og engasjert i å støtte og få til endringer.
 

Jeg heter Trude og har arbeidet som helsesøster i 10 år – en jobb jeg stortrives i! Jeg har to barn og tilbringer det meste av fritiden med familie og venner. Jeg er veldig glad i all slags musikk, spiller litt selv og danser gjerne ved enhver anledning. På vinteren trives jeg best i skiløypa og en flott sommerdag i båt på sjøen.

Jeg liker å møte utfordringer og vet at man sammen kan finne gode løsninger når noe er vanskelig. Er glad i kontraster og ulikheter, og synes det er spennende å møte nye mennesker. Jeg har daglig kontakt med ungdom og svarer på mange spørsmål om alt innen pubertet, menstruasjon, forhold osv. Jeg vet at dere lurer på mye – ingen spørsmål er for små eller mindre viktig å komme med her.

Mitt livsmotto er rett og slett ”Vær deg selv fullt og helt, ikke stykkevis og delt!”

Det kommer inn mange spørsmål til Trude og hun svarer på så mange hun kan, men vi kan ikke love at hun rekker å svare på alle. NB! Skriv hvor gammel du er og om du er seksuelt aktiv, så er det enklere for Trude å svare deg!

 
 
På tide med pepp nå med én gang? Prøv peppemafiaen!
La deg bli oppmuntret av hundrevis av jenter når du skal gjøre noe for første gang.
 
 
 

Du må være medlem i Girls1st for å kunne stille et spørsmål til eksperten.   eller registrer deg. Som medlem kan du dele dine egne historier, bli peppet av peppemafiaen, snakke i forumet og masse annet!

 

Spørsmål og svar

 
 • Anonym bruker
    Skriv en kommentar Publisert 11 jan, 2019, 18:10
  Anonym bruker Hei! Jeg er ei jente på 17 år, og det hadde betydd veldig mye for meg om du kunne svart på noen spørsmål. :) Saken er det at jeg holder på med en gutt på 18 år. Vi møtte hverandre over nett, og møttes IRL for første gang for et par måneder siden. Ja, jeg hadde spurt mamma om lov først, om du skulle lure. :) Dessuten var det mange bilder av han på facebook som andre har tagget han i. Og vi har felles venner, som jeg vet hvem er og jeg vet hvor de kjenner ham fra. Så det gjorde at jeg stolte på ham selv. Jeg har selektiv mutisme/sosial angst, og går til psykolog på grunn av det. Siden det har gått så mye framover med mutismen min, trodde jeg at jeg kom til å klare og være mest mulig meg selv når jeg skulle møte gutten. Jeg hadde nok litt for høye forventninger til meg selv, ettersom jeg klarte å svare han, men jeg turte ikke selv å spørre han om noe. Vi fortsatte har fortsatt holdt kontakt på facebook, så jeg tror ikke det har noe å si at jeg var sjenert da. Før jeg skulle møte han, vurderte jeg om jeg skulle fortelle han at jeg har sosial angst, og spurte mamma hva hun syntes. Hun mente at jeg ikke trengte det, så jeg gjorde det ikke. I forrige uke hadde ei venninne av meg kommet borti "legg til som venn"-knappen på facebook - på profilen hans. Da hadde han sendt henne en melding og spurt om han kjente henne, og da svarte hun nei. Jeg fikk se samtalen i går, og det var ikke så mye "alvorlig" som sto skrevet der. Det eneste jeg ble litt såret av, var at hun hadde spurt ham om han likte meg, og da hadde han svart at det var litt vanskelig å svare på siden han ikke kjente meg så godt. Da brøt jeg sammen, ettersom når jeg snakker med han, virker det som om han liker meg, men når han svarte venninna mi virket det som om han kanskje prøvde å "skjule" det eller faktisk ikke liker meg allikevel. Her er noen "tegn" jeg har lagt merke til iallefall: - Vi begge spilte et spill som heter 2048, og han var den som klarte det først av oss. Så da sa han at jeg skylder han et kyss. - I tillegg har vi spilt litt league of legends sammen, og der skrev han "flink du er, jenta mi <3". - Og så bor han på hybel nå, så han har lyst til at jeg skal komme på besøk, noe jeg dessverre ikke rekker før han flytter hjem. Er bare så utrolig forvirret. 1. Synes du jeg skal si til ham at jeg har sosial angst/selektiv mutisme? 2. Er dette tegn på at han liker meg (eller vil bli bedre kjent)? 3. Tror du det med at han skrev at han synes det var vanskelig å svare på, var for å "skjule" det for venninna mi? 4. I tillegg lurer jeg på om du har noen tips til hva vi kan finne på om vi bestemmer oss for å møtes flere ganger? :) 5. Kan det være lurt å ta opp dette med psykologen min? På forhånd, tusen takk for svar! Hilsen ei litt forvirret jente...
 • Trude
  TRUDE
  Hei,
  takk for en fin og beskrivende mail, jeg skal forsøke å svare deg i tilsvarende rekkefølge. Jeg synes ikke du trenger å fortelle om selektiv mutisme og sosial angst i en veldig tidlig bli kjent fase. Husk at det er deg han vil bli kjent med, akkurat som du er. Når du blir bedre kjent og føler deg trygg på han så kan du fortelle om du har lyst og synes det er greit. Det er ganske mange tegn på at han liker deg. At han svarte venninnen din at han ikke kjenner deg så godt, er en ærlig sak - samtidig et godt svar hvis han ikke vil utlevere følelser for en venninne som han ikke kjenner. Jeg synes faktisk det tyder på en ganske god og klok gutt. At han kaller deg jenta di <3 er et veldig klart signal på hvordan han tenker om deg. Forsøk å være deg selv, så naturlig som du klarer. Du kan selvfølgelig prate med psykologen din om dette, men jeg håper du da ikke fokuserer på det som oppleves vanskelig - men også klarer å nye tilværelsen ved å ha møtt en gutt du liker godt. Ønsker deg lykke til.   
  vh Trude, helsesøster
 •  
 • Anonym bruker
    Skriv en kommentar Publisert 11 jan, 2019, 17:55
  Anonym bruker Hei trude! :) Jeg lurer bare på ca. hvor mye det er vanlig å blø når man har mensen? Mamma hadde ett problem da hun var ung, hun blødde så mye at hun måtte bruke bleier når hun sov om natten, og hun svimte av av blodmangel en gang. Jeg vet at det ikke er så ille med meg, men når jeg har mensen så merker jeg at jeg blir litt slappere og litt bleikere. Tror du det kan ha noe med at jeg blør mye?
 • Trude
  TRUDE
  Hei,
  de aller fleste blør relativt lite gjennom menstruasjonsperioden, vanligvis 30-40 milliliter, noen få blør litt mer og opp mot 80 milliliter. Dette er mengden gjennom hele menstruasjonsperioden. Mange jenter opplever at den blør mye og mer enn en faktisk gjør, på grunn av den kraftige fargen. Menstuasjonsblodet er også blandet med slimhinnerester fra livmoren som ligner slimklumper. Hvis du føler at du blir slapp og blek synes jeg likevel det høres lurt ut å sjekke dette med fastlegen din for sikkerhets skyld. Det er ikke helt uvanlig at unge jenter med kraftig menstuasjonsblødning har lavt jerninnhold i blodet.
  vh Trude, helsesøster
 •  
 • emmaass
    Skriv en kommentar Publisert 02 jan, 2019, 11:24
  emmaass /16 år, ikke seksuelt aktiv. Hei! Jeg har egentlig alltid blødd ganske mye når jeg har hatt mensen (har forresten hatt jernmangel en stund) - helt til forrige måned. Da blødde jeg ca. ingenting. I tillegg får alltid mensen enten litt for tidlig, eller akkuratt på dagen - denne måneden har jeg vert fem dager "for sen". Dvs, jeg har egentlig følt mensensmerter, MEN det har ikke kommet noe blod ut? Jeg er helt garantert ikke gravid, og skjønner ikke hva som skjer!!! Hjelp?
 • Trude
  TRUDE
  Hei,
  det er ikke uvanlig at menstuasjonssyklusen er litt uregelmessig og kan forskyve seg flere dager fra måned til måned. Blødningen kommer ganske nøyaktg to uker etter eggløsningen, men det kan variere litt nøyaktig når eggløsning skjer og enkelte måneder kan den utebli - da kommer det heller ingen blødning. Mest sannsynlig er dette ingenting å uro seg for, menstuasjonssmertene skyldes aktiv påvirkning av kjønnshormoner som reguelerer syklusen. Skulle blødningenene fortsette å utebli eller være minimale så anbefaler jeg likevel at du tar opp dette med fastlegen din for vurdering.
  vh Trude, helsesøster
 •  
 • LinniPus
    Skriv en kommentar Publisert 02 jan, 2019, 11:11
  LinniPus Hei, jeg er ei jente som fikk min første mens for ca en måned siden nå.. Da jeg var på do og tørket meg kom det blod på papiret! Bare litt, men det kom! Da kom det ikke noe i trusa eller noe dagene etterpå! Er det normalt ? Og i det siste har jeg hatt veldig mye menssmerter! Ømme bryster og humørsvingninger .. Er det sånn man er FØR mensen ? Og i det siste har jeg har noen BITTEsmå prikker i utfloden.. Er det tørket blod ? Plis svar!❤️ Hilsen meg❤️
 • Trude
  TRUDE
  Hei,
  det kan høres ut som det er like før du opplever din først menstruasjon. Det er helt normalt at det i starten kommer sporblødning som kan oppleves som et lite varsel på at noe er på gang, de fleste opplever at det bare kommer en mindre blødning en dag eller to den første gangen. Så kan det gå flere måneder før den neste blødningen kommer. Pass på at du har bind tilgjengelig hjemme og i skolesekken så er du litt forberedt når det skjer. 
  vh Trude, helsesøster
 •  
 • Anonym bruker
    Skriv en kommentar Publisert 02 jan, 2019, 11:04
  Anonym bruker Hei! Jeg er en jente på 15 åt som har et problem i underlivet. Vet ikke helt hvordan jeg skal forklare det men noen ganger har jeg sånne kuler/klumper ved siden av ytterste kjønnsleppe, ved bikinilinja. Tror jeg har hatt to stykker kanskje. Den siste har jeg har hatt i over en måned nå tror jeg og så kjente jeg plutselig idag at det gjorde kjempevondt. Så det er som om den har sprukket på en måte. Det er litt blod rundt den i en sirkel og så er det en blodklump mitt i. Jeg har prøvd å tørke det vekk og det rundt går bra men blodklumpen gjør kjempevondt. Og det er ikke som en blodklump den henger på en måte fast i huden og så gjør det kjempe vondt når jeg tar på den! Og så litt rundt blodklumpen er det et bittelite blåmerke på en måte. Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre, hjelp fort!
 • Trude
  TRUDE
  Hei,
  ved og rundt kjønnsleppene er det er en rekke talgkjertler som hjelper med å holde den tynne huden her smidig og myk. Noen ganger kan disse kjertlene bli irriterte og hovne, det er da ikke uvanlig at det kan komme litt væske ut. Det kan høres ut som det er dette du har opplevd og du skal ikke engste deg for dette. Følg med klumpen som du gjør, mest sannsynlig vil denne bli borte i løpet av få dager. 
  vh Trude, helsesøster
 •  
 • Anonym bruker
    Skriv en kommentar Publisert 02 des, 2018, 13:09
  Anonym bruker Hei! Jeg er en jente som er kjeeeeeeeeeeeeeeeeeeempe forelska i en gutt i 7.klasse (jeg går i 6.) ! Han er ikke "kjekk" faktisk og heller ikke den personen som folk dåner bare av å se på han. Men jeg falt for han med en gang. Jeg synes han er søt og morsom og litt spesiell egentlig, men det er bare noe med han som jeg ikke klarer å motstå! Jeg gjør alt for å se han, jeg venter litt med å gå inn bare for å få sett på han før jeg går inn til timen fordi da føler jeg meg mye bedre og jeg smug kikker alltid på han hvis jeg er samme plass som han. Jeg har snakket med han ganske mye og bare prøvd å få kontakt med han og han er veldig morsom. Jeg har veeldig lyst på han som kjæreste og jeg tenker på han vær dag, men jeg tørr ikke å spørre han siden han er 1 år eldre enn meg og jeg vet ikke om han føler det samme. Det er den verste og den beste følelsen som finnes! Han smilte til meg med tenner og alt når jeg skulle til jentedoen og når han kom opp fra guttedoen. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre så derfor lurte jeg på om du synes jeg burde gjøre! Nesten hver gang vi står å snakker sammen dytter folk oss inntil hverandre og sier sånn: Står dere å flørter eller slutt nå å flørt. Hva skal jeg gjøre? Jeg har aldri hatt kjæreste før og han er den eneste jeg vil ha! Jeg lurte på en ting til! Jeg døøøøør etter å kysse han! Jeg blir sur hver gang noen kysser/kliner på TV fordi jeg vil å bli kysset sånn, spesielt av han! Samtidig som jeg blir sur, kiler det noe helt sykt i magen! Det er godt og ekkelt på samme tid, litt sånn som når man kjører nedover i en karusell eller hopper med en bil over en hump. Jeg får skikkelig sug i magen. Jeg trenger å vite hva jeg skal gjøre! Håper du kan hjelpe meg, det er det verste som finnes å være forelska i noen uten å vite hva han føler tilbake! Håper på svar!
 • Trude
  TRUDE
  Hei,
  så fint du beskriver hvor fantastisk fint og samtidig vanskelig det kan være når en er skikkelig forelsket. Slike følelser er vanskelig å skjule og som du beskriver så kan også andre rundt dere kjenne at det er følelser i luften her. Det høres også helt klart ut som han liker deg godt tilbake. Neste gang du småprater med han, våg å spørre han om dere skal finne på noe eller bare gå og prate et sted dere kan være i fred. Da blir det litt lettere å være naturlig uten at så mange andre er rundt dere. Lykke til!
  Vh Trude, helsesøster
 •  
 
 
 
 
 
Loading
Har du glemt passordet ditt?
Det går bra! Bare send inn brukernavn eller e-postadresse, så sender vi deg påloggingsopplysningene dine.
Ikke glem å fylle ut e-postadressen din (eller brukernavnet ditt).
E-postadressen (eller brukernavnet) som du har angitt, ser ut til å være ugyldig
En e-post med instruksjoner er sendt til e-postadressen din.
Det oppstod en serverfeil når du forsøkte å sende en e-post. Kontakt administratoren.
E-post eller brukernavn
 
 
 
 
 
 
 
Hei! Nettleseren din er litt for gammel :-(
Oppdater til følgende versjoner slik at du får brukt alle funksjonene på Girls1st:
1.5
6.0
2.0
2.0
 
 
 
Søk
 • Søker... Loading

 
 
 

Fjern konto

Girls1st.no-kontoen din er fjernet.