Girls1st.no Libresse initiative
 
 
 
 

Ekspert: Trude

Trude
INTERESSER
Jeg elsker å reise og oppleve andre land og mennesker, gjør det så ofte som mulig - andre kulturer fascinerer meg veldig!
LIKER
Å utforske det ukjente!
LIKER IKKE
Når noen blir behandlet urettferdig og respektløst. Det gjør meg provosert, sint og engasjert i å støtte og få til endringer.
 

Jeg heter Trude og har arbeidet som helsesøster i 10 år – en jobb jeg stortrives i! Jeg har to barn og tilbringer det meste av fritiden med familie og venner. Jeg er veldig glad i all slags musikk, spiller litt selv og danser gjerne ved enhver anledning. På vinteren trives jeg best i skiløypa og en flott sommerdag i båt på sjøen.

Jeg liker å møte utfordringer og vet at man sammen kan finne gode løsninger når noe er vanskelig. Er glad i kontraster og ulikheter, og synes det er spennende å møte nye mennesker. Jeg har daglig kontakt med ungdom og svarer på mange spørsmål om alt innen pubertet, menstruasjon, forhold osv. Jeg vet at dere lurer på mye – ingen spørsmål er for små eller mindre viktig å komme med her.

Mitt livsmotto er rett og slett ”Vær deg selv fullt og helt, ikke stykkevis og delt!”

Det kommer inn mange spørsmål til Trude og hun svarer på så mange hun kan, men vi kan ikke love at hun rekker å svare på alle. NB! Skriv hvor gammel du er og om du er seksuelt aktiv, så er det enklere for Trude å svare deg!

 
 
På tide med pepp nå med én gang? Prøv peppemafiaen!
La deg bli oppmuntret av hundrevis av jenter når du skal gjøre noe for første gang.
 
 
 

Du må være medlem i Girls1st for å kunne stille et spørsmål til eksperten.   eller registrer deg. Som medlem kan du dele dine egne historier, bli peppet av peppemafiaen, snakke i forumet og masse annet!

 

Spørsmål og svar

 
 • Nøtta
    Skriv en kommentar Publisert 11 nov, 2018, 15:17
  Nøtta Hei! I livet mitt nå så er det utrolig mye som skjer og jeg har virkelig ingen anelse om hva jeg skal gjøre. Har problemer med en gutt som jeg tidligere hadde ganske god kontakt med, han er ikke helt frisk tror jeg så når jeg sa at jeg ikke ville være sammen med han så reagerte han ganske sterkt. Blandt annet med å kutte inn navnet mitt i armen sin og sende bildet til meg, skrive lange tekster osv... Dette med kuttingen har jeg da reagert veldig på, siden han går i paralellklassen min så ser jeg ikke han så ofte men en dag i uka har vi spansk sammen. Disse timene sliter jeg veldig i og har brast gråtende ut av klasserommet flere ganger, og begynner nesten å grine hver gang jeg ser på han. Bildet av kuttingen bare dukker opp i hodet hver gang. Nå er det planlagt en samtale mellom meg han og en lærer, jeg gruer meg noe sykt... Får ikke sove om nettene før seint og har ofte vondt i hodet. Har problemer med nakke og rygg og jeg er ofte kald og skjelver. I det siste har jeg vært veldig sur og overfølsom... Er veldig sliten, men klarer ikke å sove! Disse tingene har kommet nå nettopp og jeg er redd det er noe galt med meg, har også mindre matlyst enn før. Karakterene nmine på skolen synker, alt er rett og slett bare dritt. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, eller hvem jeg skal snakke med... Håper du svarer! Takk på forhånd Mvh Tyra(15)
 • Trude
  TRUDE
  Hei,
  det er ikke vanskelig å forstå at dette er en veldig vanskelig og vond situasjon. Jeg er enig med deg i at dette er en gutt som kan trenge hjelp og støtte til å regulere følelsene og jeg tror derfor det er viktig at en voksen prater med dette med han. Det gjelder også i forhold til hvordan det påvirker deg når han sender bilder og tekster som helt klart går inn på deg. Reaksjonene og følelsene du beskiver kan helt klart sees i sammenheng med en reaksjon på bildene og kuttingen. Jeg håper du har trygge voksne rundt deg som du kan prate med, hvis det er vanskelig så våg å ta kontakt med helsesøster eller andre voksne på skolen din. Jeg skjønner at du gruer deg til samtalen med denne gutten og læreren din, men håper også at det blir en god start på å ta inn voksne slik at dere begge kan få støtte til å gå videre. Jeg håper også at du da klarer å si noe om hvordan dette har påvirket deg. Håper det var litt svar for deg,
  vh Trude, helsesøster
 •  
 • Anonym bruker
    Skriv en kommentar Publisert 26 okt, 2018, 10:05
  Anonym bruker Det gjør vondt å bruke tampong, hvorfor er det sånn? Må bruke bind, men synes det er så ekkelt
 • Trude
  TRUDE
  Hei,
  tampongen føres inn i skjeden via skjedekransen. Den kan sammenlignes med en litt stram strikk og må tøyes forsiktig for å få tampongen forbi og på plass i skjeden. Endel jenter opplever at dette kan kjennes litt ubehagelig, men det er ikke farlig å tøye forsiktig her. Skjedekransen vil tøyes helt ut først når jenta debuterer seksuelt med en partner. Svaret blir derfor å fortsette å prøve, finn en stililng hvor du kjenner at du slapper godt av - noen foretrekker å sette en fot på toalettskålen når tampongen føres inn, andre får dette best til liggende. 
  vh Trude, helsesøster
 •  
 • PinkDream
    Skriv en kommentar Publisert 25 okt, 2018, 18:53
  PinkDream Hei! Jeg er ei jente på 13 år å jeg fikk mensen når jeg var 11 år. Jeg har alltid hatt uregelmessig og helt katastrofal mens å jeg vet helt ærlig ikke så veldig mye om det systemet. Men i det siste så har jeg blødd utrolig mye å det varer lengre en det som er normalt. Jeg merker at jeg blir slapp. Det jeg egentlig lurer på er at det kommer sånne rødsvarte store klumper iblandt i tillegg til blodet. Er dette normalt?
 • Trude
  TRUDE
  Hei,
  det er nok normalt at menstruasjonblødningen innholder blodige slimklumper. Det skyldes at det ikke bare er blodvæske som kommer ut, men også rester fra livmorslimhinnen. Rødsvarte klumper skyldes at blodet har blitt liggende litt i livmor og skjede før det kommer ut. Dessverre er det også enkelte jenter som opplever kraftig menstruasjonsblødning og kjenner at en blir slapp denne perioden, dersom dette er et økende problem over lengre tid så anbefaler jeg en rutinesjekk hos legen din for vurdering. Håper det var litt svar for deg.
  vh Trude, helsesøster
 •  
 • Anonym bruker
    Skriv en kommentar Publisert 20 okt, 2018, 17:08
  Anonym bruker Er det normalt å så små røde flekker rundt på hele kroppen som klør? Jeg har veldig myk hud fordi jeg bruker mye fuktighetskrem, å jeg har aldri opplevd å få røde flekker spessielt i ansiktet. Trenger bare svar :-)
 • Trude
  TRUDE
  Hei,
  nei utslett er ikke normalt, men det betyr likevel ikke at dette er noe du skal bekymre deg for. Utslett over hele kroppen kan være symptom på en allergisk reaksjon mot noe, eller det kan skyldes virussykdom. Mest sannsynlig går dette over igjen, men hvis det stadig kommer tilbake og er plagsomt så anbefaler jeg at du kontakter fastlegen din for en vurdering. 
  vh Trude, helsesøster
 •  
 • Anonym bruker
    Skriv en kommentar Publisert 23 sep, 2018, 11:53
  Anonym bruker Hei jeg er forelsket i en gutt på en annen skole vi møtes ikke så ofte,men når vi møtes har vi det kjempe gøy.jeg tørr ikke spøre han men jeg skal prøve med lapp men hva skal jeg skrive på den? Gi meg svar så tidelig som mulig.
 • Trude
  TRUDE
  Hei,
  så koselig at du er forelsket og vil prøve å få litt kontakt med denne gutten. Kanskje du skrive akkurat det du sier her, at det er kjempegøy å være med han og om han vil finne på noe med deg? De aller fleste liker oppmerksomhet og at noen liker en spesielt godt. Jeg synes du er kjempetøff hvis du tør å vise han det og si at du liker han, uansett hva han måtte svare tilbake.
  vh Trude, helsesøster
 •  
 • Anonym bruker
    Skriv en kommentar Publisert 23 sep, 2018, 11:42
  Anonym bruker Ja jeg ble 15 i (i år) og jeg snakker ganske mye med en som er 3 år eldre enn meg altså 17 år (blir 18 i år)! vi går sammen og har d veldig gøy da. vi har kyssa Jeg har begynt å like han litt og jeg tror han liker meg å. å jeg vet at mange sier at alder bare er et tall men jeg er fremdeles veldig usikker på om han er for gammel for meg. er han For gammel for meg?
 • Trude
  TRUDE
  Hei,
  alder er generelt sett bare et tall. Tre år kan likvel være stor aldersforskjell i ung alder, mest fordi en kan ha veldig ulik forventning til hvordan et kjæresteforhold skal være. Det er likevel veldig individuelt hvilke tanker en har om dette, dersom du og denne gutten har det fint sammen og ikke tenker at alderen er et problem så synes jeg heller ikke dere skal fokusere på det. Det viktigste er at dere har det fint sammen og prater om det hvis noe føles vanskelig, slik som alle kjærestepar bør gjøre. Håper det var litt svar for deg. 
  vh Trude, helsesøster
 •  
 
 
 
 
 
Loading
Har du glemt passordet ditt?
Det går bra! Bare send inn brukernavn eller e-postadresse, så sender vi deg påloggingsopplysningene dine.
Ikke glem å fylle ut e-postadressen din (eller brukernavnet ditt).
E-postadressen (eller brukernavnet) som du har angitt, ser ut til å være ugyldig
En e-post med instruksjoner er sendt til e-postadressen din.
Det oppstod en serverfeil når du forsøkte å sende en e-post. Kontakt administratoren.
E-post eller brukernavn
 
 
 
 
 
 
 
Hei! Nettleseren din er litt for gammel :-(
Oppdater til følgende versjoner slik at du får brukt alle funksjonene på Girls1st:
1.5
6.0
2.0
2.0
 
 
 
Søk
 • Søker... Loading

 
 
 

Fjern konto

Girls1st.no-kontoen din er fjernet.