Girls1st.no Libresse initiative
 
 
 
 

Ekspert: Trude

Trude
INTERESSER
Jeg elsker å reise og oppleve andre land og mennesker, gjør det så ofte som mulig - andre kulturer fascinerer meg veldig!
LIKER
Å utforske det ukjente!
LIKER IKKE
Når noen blir behandlet urettferdig og respektløst. Det gjør meg provosert, sint og engasjert i å støtte og få til endringer.
 

Å være forelsket og sammen på en nær og seksuell måte er en sterk opplevelse. Sex handler om så mye mer enn selve samleiet – man kommer nær hverandre på en ny måte som er fremmed og spennende. Det handler om å kysse, stryke, kjenne varmen av hudkontakt, lukt, smak og berøring, som vekker seksuelle lyster. Hvem en deler denne opplevelsen med første gangen er noe du vil huske resten av livet.

Noen ganger vet en bare at det er helt rett å være sammen på en slik måte, gode følelser har bygd seg opp over tid og en har en kjæreste en er trygg og komfortabel med. Andre ganger kan man være usikker og kjenne at man innerst inne er i tvil om man ønsker å være sammen på seksuell måte. Det er denne følelsen du skal lytte til – tenk at den indre grensen sier ifra til deg, følg den, og vær tydelig mot den du er sammen med. Det er heller ingen skam å snu – det vil si at det er helt normalt at en tester ut kyss, berøring og viser lyst – uten at det betyr at en vil gå hele veien med samleie. Ikke la deg presse til å gå lenger enn du egentlig har lyst til. Vær også forberedt på at den andre kan si nei, uten at du helt skjønner hvorfor alltid – uansett skal slike grenser respekteres.
Jeg vet at dere lurer på mye – ingen spørsmål er for små eller mindre viktig å komme med her.

Det kommer inn mange spørsmål til Trude og hun svarer på så mange hun kan, men vi kan ikke love at hun rekker å svare på alle. NB! Skriv hvor gammel du er og om du er seksuelt aktiv, så er det enklere for Trude å svare deg!

 
 
På tide med pepp nå med én gang? Prøv peppemafiaen!
La deg bli oppmuntret av hundrevis av jenter når du skal gjøre noe for første gang.
 
Still et spørsmål
   

 
 
 

Du må være medlem i Girls1st for å kunne stille et spørsmål til eksperten.   eller registrer deg. Som medlem kan du dele dine egne historier, bli peppet av peppemafiaen, snakke i forumet og masse annet!

 

Spørsmål og svar

 
 • Anonym bruker
    Skriv en kommentar Publisert 13 jan, 2019, 19:54
  Anonym bruker Hei :) Jente på 14 her. Du skjønner at her om dagen så holdte jeg og kjæresten min (14) på å nesten ha sex. Vi begge er jomfruer. Men siden vi ikke hadde noe kondom så sa jeg klart og tydlig nei. Men etter det så har vi pratet en del om sex og alt det der. Og han vil gjerne ha sex. Har egentig ganske lyst jegå. Vi kjenner hverandre vedig godt og stoler 100% på hverandre. Det som stopper meg er det med prevensjon. Har hørt en del inne på dette forumet at kondomet har sprekt under samleiet. Og sefølgelig vil ikke jeg at dette skal skje med meg. Leste at angrepilen bare er 10% sikker under eggløsning, noe som gjorde meg veldig bekymret. Så derfor hvis jeg blir seksuelt aktiv så vil jeg begynne på ppiller. Fordi jeg føler meg absulut ikke trygg på kondom i det heletatt. Men da må vel jeg få resept hos lege? Siden jeg er under 16. Da kommer foreldrene mine helt sikkert få vite om det på en elr annen måte. Og foreldrene mine kommer ikke til å støtte meg i det heletatt. Morra mi synes jo at det er tidig med kjæreste...hvis hun får vite at jeg ikke er jomfru da, så kommer hun til å klikke....:( Men jeg vet selv at det er for tidlig å debutere...Men jeg har jo lyst til å prøve. Jeg og kjæresten min er helt seriøse, ikke no tulleforhold. Så hva skal jeg gjøre?? Hilsen fortvilet jente :p
 • Trude
  TRUDE
  Hei,
  takk for mail. Seksuell debut handler mye om modning og om en føler seg klar for å utforske seksualiteten sammen med en partner. Hvor gammel en er når dette føles riktig varierer, men som du selv skriver så anbefales det at en venter til lovlig alder som er 16 år. Når det likevel er slik at du og kjæresten din har planer om å ha sex sammen så synes jeg er veldig bra at dere tenker på prevensjon i forkant. Det stemmer at kondom ikke alltid er pålitelig fordi den kan sprekke ved feil bruk. Jeg vil anbefale at du tar kontakt ved Helsestasjon for ungdom i kommunen din slik at du kan få god veiledning videre. Når en er 14 år så bør foreldre informeres om at en starter med hormonell prevensjon. Dette fordi en kan oppleve enkelte bivirninger som foreldre bør vite om. Legen vil også vite endel om familien og eventuell sykehistorie før en velger p-pille type, dette er også noe de hjemme kan ha bedre oversikt over. Håper det var litt svar for deg.
  vh Trude, helsesøster
 •  
 • sumi13
    Skriv en kommentar Publisert 13 jan, 2019, 19:10
  sumi13 Hei :) Jeg er ei jente på femten år. Jeg liker å være aktiv og å være med venner, men ingenting er bedre enn litt alenetid, enten med ei god bok eller en tv-serie ;-) Da jeg var liten var jeg ei jente med masse godt humør, men da jeg kom i puberteten i fjerde/femte klasse forandret alt seg.. Jeg har fortsatt mye godt humør, men er ganske sjenert(til du blir kjent med meg i alle fall) og jeg har masse stygge tanker om meg selv... Jeg er ikke helt sikker på hvor jeg egentlig skal begynne, eller hva jeg egentlig ønsker å oppnå med dette "spørsmålet". Men det har seg sånn at jeg på en måte stresser hele tiden, og har alltid ett eller annet som MÅ gjøres, i jeg klarer ikke slappe av.. Når sant skal sies er jeg enperfeksjonist og rydde/system-freak. Til i med nå, i sommerferien, klarer jeg ikke helt å slappe av -" jeg må rydde rommet, hvis ikke hele huset, jeg må trene, jeg burde jo ha gjort ditt og datt.." Dette er så utrolig slitsomt.. Mobilen, Internett og sosiale medier har muligens også noe å bety - jeg "sløser" nok bort litt tid på være på den.. jeg tilgjengelig hele tiden, jeg får meldinger jeg må svare på, jeg får snap jeg må åpne, jeg får varsler på face jeg må sjekke... Hodet mitt blir stappet daglig med bilder av mennesker jeg ser på som perfekte -de er slanke, høye, har langt og fint hår osv.- å ja, jeg vet at alle er fine, men det er da urettferdig også da... Jeg kan se på bilder av meg å begynne å grine, jeg føler meg så stygg og teit. I vår en gang spurte jeg mamma: "blir du ikke litt flau av og være mammaen min? Jeg er jo ikke noe fin!" Da jeg gikk i åttende(skal opp i tiende nå) var jeg så sliten, fordi jeg hadde pushet meg sånn med skolearbeidet og var aldri fornøyd med en prøve om ikke karakteren var over fem og leksene var jeg ikle fornøyd med visst ikke de var "perfekte". Så da vinteren kom var jeg veldig mye syk, og hadde 15 fraværs dager i løpet av ca to måneder, pga sykdom. Var hos legen og sjekka masse og de kom frem til at jeg hadde et virus i de hvite blodlegemenene. Mamma trodde(tror?) jeg var utbrent... Det tror jeg å... Det har blitt bedre, og jeg er ikke så mye syk.. Men jeg stresser og klarer ikke slappe av før alt rundt meg og alt jeg gjør er perfekt... Når jeg er med venninner eller andre virker det som om jeg er glad, at alt er tipp topp, og jeg ler og smiler masse, men så kommer jeg hjem og blir alene, kommer de stygge tankene om meg selv, og ofte strømmer tårene på.. Jeg er ganske taus når jeg er med voksne (teit, jeg vet. Aner ikle hvorfor..) Og det er ofte noe jeg får høre av mamma, men jeg har liksom ikke noe jeg skulle/ville ha sakt.. Dette ble et utrolig langt og rotete "spørsmål", men jeg håper du fikk med deg noe! :-) Jeg sliter litt og trenger hjelp... Jeg får ikke til å snakke med mamma, og i tillegg er jeg ganske dårlig på å fortelle andre face2face om hvordan jeg har det...
 • Trude
  TRUDE
  Hei,
  takk for en lang og fin beskrivende mail. Beklager at det har gått noe tid før jeg fikk svart deg. Jeg synes du beskriver veldig godt hvordan ungdomstiden kan oppleves for endel og hva som gjør at en til slutt kjenner at en blir syk og utbrent. Først vil jeg si at det å være sosial med venner, samt å trives i eget selskap er en ressurs og en god kombinasjon. Det er flott at du kjenner du kan slappe av med en god bok eller tilsvarende. Videre skjønner jeg at du har store krav til deg selv og ambisjoner i forhold til hvordan du skal mestre hverdagen. Samtidig kan jeg lese at du har et dårlig selvbilde og liten tro på at du er bra nok. Dette er en krevende og vanskelig kombinasjon, på mange måter kan en si at selvbildet er på kollisjonskurs med selvtilliten. Det er slitsomt å holde på en glad og positiv maske utad når innsiden ikke er enigJeg håper du klarer å sette ord på dette til noen du stoler på, ta eventuelt kontakt med helsesøster på skolen. Det er nettopp disse tingene du kan komme og snakke om med henne/han. Ønsker deg alt vel videre,
  vh Trude, helsesøster
 •  
 • hanne30
    Skriv en kommentar Publisert 13 jan, 2019, 15:54
  hanne30 Hei, jeg Hadde samleie dagen etter mensen, vi brukte kondom, men kjente noe sprakk i meg eller noe sånn.... Jeg har ikke fått mensen (sku fått det for 5 dager siden). Jeg har sagt det til han jeg lå med, han vil at jeg skal ta test, men vil vente en uke.... Kan jeg bli gravid selvom han ikke kom i meg?? :/ plis svar, e kjempe redd
 • Trude
  TRUDE
  Hei,
  ubeskyttet samleie kan resultere i graviditet, uavhengig av om gutten har utløsning i skjeden. Dette fordi det kan lekke sædceller før selve utløsningen. Dagene etter menstruasjonen forbereder kroppen seg på en ny eggløsning om få dager og når vi vet at sædceller kan overleve opptil en uke i skjeden så er risikoen for graviditet veldig stor ved utbeskyttet samleie disse dagene. Uteblivende menstruasjon er første tegn på en mulig graviditet, det er derfor viktig å ta en gravditetstest så snart som mulig. Slike tester viser resultat allerede første dag menstruasjonen uteblir. Jeg vil anbefale deg å oppsøke Helsestasjon for ungdom i kommunen din, her møter du helsesøster og lege som sammen vil veilede deg videre og sikre at du får trygg prevensjon videre dersom du ønsker det. 
  vh Trude, helsesøster
 •  
 • Anonym bruker
    Skriv en kommentar Publisert 13 jan, 2019, 15:31
  Anonym bruker En gutt som jeg liker, og jeg vet at han liker meg tilbake, har spurt om vi kunne ha sex. Begge er jomfru'er, men han er ikke redd i det hele tatt. Jeg er derimot livredd. Er tykk, og når jeg finger med selv får jeg bare en finger inn. Er dette unormalt? Er så redd for å ikke få plass til penisen. Skjønner ikke helt hvordan man begynner osv, men har veldig lyst til å gjøre det. Syntes også tanken på å suge noen er ekkel, og lurte på om det faktisk er det? Så lurte jeg på om hvor ondt det er p miste jomfrudommen sin sammenlignet med noe annet? Håper jeg får svar?, betyr mye!
 • Trude
  TRUDE
  Hei,
  de aller fleste opplever som deg at en er ganske nervøs før første gangen en skal være sammen med noen seksuelt. Jeg synes det er fint at dere har pratet om det og at du også har sagt at du er usikker. Dersom du opplever at du er livredd så skal du ta det som et signal på at du antagelig ikke er helt klar for seksuell debut enda. Du skal ikke ha sex med han bare fordi han har spurt om det, hvis en skal debutere seksuelt så må det være fordi begge har lyst og det føles naturlig. Tenk litt over dette og kjenn etter hva som egenlig føles riktig. De aller fleste opplever ikke at det er kjempevondt å miste jomfrudommen, men dette er igjen veldig avhengig av at en er trygge på hverandre og at partneren tar hensyn og bruker god tid. Det varierer veldig fra person til person hvorvidt en liker oralsex, for noen føles det helt narutlig når en er seksuelt opphisset - mens andre tenker at det ikke føles riktig. Håper det var litt svar for deg.
  vh Trude, helsesøster
 •  
 • Anonym bruker
    Skriv en kommentar Publisert 02 des, 2018, 15:49
  Anonym bruker Hei! Jeg er jomfru, men er klar for sex. Men jeg har tre problemer... 1) Jeg er veldig redd for at jeg skal være for trang, sånn at han ikke får den inn! Hva må jeg tenke på? 2) Jeg har vært kåt mange ganger, men jeg har aldri vært våt i trusa.. Hvorfor det? Jeg har bare blitt kåt når jeg har sett på porno, og er veldig redd for at jeg ikke klarer å bli ordentlig kåt når vi skal ha sex! Jeg har opplevd at gutter har kysset meg nedover halsen osv, men har aldri blitt ordentlig kåt av dette... Jeg ble fingret en gang også, men da var jeg ikke kåt i det hele tatt! 3) Jeg går på p-piller (loette), men er ekstremt redd for å bli gravid selv om jeg gjør det. Hvor stor er sjansen for at jeg blir gravid om jeg tar hver eneste pille av loette? Og hvilken type p-pille er egentlig best?
 • Trude
  TRUDE
  Hei,
  jeg skal forsøke å svare deg i tilsvarende spørsmålsrekkefølge. 1) Før samleie er det viktig at begge parter føler seg klar og at en har brukt tid på god nærhet i forkant. Hos en gutt kan en tydelig se om han er seksuelt opphisset ved at penis er errigert, hos en jente er dette mindre synlig - men jenter opplever også at kjønnslepper svulmer opp, skjeden blir fuktig og at underlivet klargjør seg for samleie. Skjeden er svært tøyelig (det må den være for at det en gang i fremtiden skal være mulig å føde et barn via skjeden), det er derfor helt umulig at det ikke er plass til en penis her og at en er for trang. Dette handler mer om at jenta må være seksuelt klar for samleie. 2) Når en ser på porno så kontrollerer du situasjonen selv, også i forhold til kåthet. Med en ekte partner er dere to og det er derfor veldig viktig at begge kjenner seg trygg på hverandre, klarer å slappe av og gi seg hen. Noen gang må en trene på dette og bruke mye tid på kos og nærhet først, etterhvert vil du ganske sikkert oppleve at du lettere føler kåthet i forhold til partneren din. 3) Hormonell prevensjon som p-piller er svært trygt når de tar som de skal, en hver dag. Alle p-piller på markedet i dag er er gode piller, hvilken som er best for deg er avhengig av blødningsmønsteret ditt og eventuell sykehistorie i familien - men alle p-pilletypene er like trygge som prevensjon. En engstelse for gravditet kan også påvirke samleiesituasjonen ubevisst slik at du spenner deg og ikke klarer å kjenne lyst. Stol på at prevensjonen er trygg når denne er tatt riktig og at du er godt beskyttet mot uønsket graviditet. 
  vh Trude, helsesøster
 •  
 • Anonym bruker
    Skriv en kommentar Publisert 02 des, 2018, 15:03
  Anonym bruker Hei! Jeg går på p-pillen type "Oralcon", har gått på den i snart 5 måneder, noe som har fungert supert for min del! Men, nå har jeg hatt småblødninger i snart 3 uker.. Noe som er veldig frustrerende og kjedelig! Er ikke nok blod til at jeg skal bruke bind, det er bortkastet. Det er nok blod til at jeg må bruke truseinnlegg og at jeg må bytte det 2-3 ganger om dagen. Jeg må bruke tampong dersom jeg skal bade, ellers får jeg blod i bikinitrusa, og når jeg tar ut tampongen etter noen timer så er den halvfull (bruker normal).. Burde jeg reise til lege, bytte p-pille type eller skal jeg vente til jeg skal ha mensen om 7 dager og sjekke om det gir seg etter det? :-)
 • Trude
  TRUDE
  Hei,
  småblødninger ved bruk av p-piller kan være frustrerende og slitsomt, men det er ikke helt uvanlig. Jeg vil anbefale deg å avvente til neste blødningsuke og se om dette gir seg, dersom det ikke gjør det så anbefaler jeg at du prater med legen din eller den fagpersonen som du fikk resepten på pillene av for vurdering av om du bør bytte p-pilletype.   
  vh Trude, helsesøster
 •  
 
 
 
 
 
Loading
Har du glemt passordet ditt?
Det går bra! Bare send inn brukernavn eller e-postadresse, så sender vi deg påloggingsopplysningene dine.
Ikke glem å fylle ut e-postadressen din (eller brukernavnet ditt).
E-postadressen (eller brukernavnet) som du har angitt, ser ut til å være ugyldig
En e-post med instruksjoner er sendt til e-postadressen din.
Det oppstod en serverfeil når du forsøkte å sende en e-post. Kontakt administratoren.
E-post eller brukernavn
 
 
 
 
 
 
 
Hei! Nettleseren din er litt for gammel :-(
Oppdater til følgende versjoner slik at du får brukt alle funksjonene på Girls1st:
1.5
6.0
2.0
2.0
 
 
 
Søk
 • Søker... Loading

 
 
 

Fjern konto

Girls1st.no-kontoen din er fjernet.