Girls1st.no Libresse initiative
 
 
 
 

Ekspert: Trude

Trude
INTERESSER
Jeg elsker å reise og oppleve andre land og mennesker, gjør det så ofte som mulig - andre kulturer fascinerer meg veldig!
LIKER
Å utforske det ukjente!
LIKER IKKE
Når noen blir behandlet urettferdig og respektløst. Det gjør meg provosert, sint og engasjert i å støtte og få til endringer.
 

Jeg heter Trude og har arbeidet som helsesøster i 10 år – en jobb jeg stortrives i. Jeg har to barn og tilbringer det meste av fritiden med familie og venner. Jeg er veldig glad i all slags musikk, spiller litt selv og danser gjerne ved enhver anledning. På vinteren trives jeg best i skiløypa og en flott sommerdag i båt på sjøen.

Jeg liker å møte utfordringer og vet at man sammen kan finne gode løsninger når noe er vanskelig. Er glad i kontraster og ulikheter, og synes det er spennende å møte nye mennesker. Jeg har daglig kontakt med ungdom og svarer på mange spørsmål om alt innen pubertet, menstruasjon, forhold osv. Jeg vet at dere lurer på mye – ingen spørsmål er for små eller mindre viktig å komme med her.

Mitt livsmotto er rett og slett ”Vær deg selv fullt og helt, ikke stykkevis og delt!”

Det kommer inn mange spørsmål til Trude og hun svarer på så mange hun kan, men vi kan ikke love at hun rekker å svare på alle. NB! Skriv hvor gammel du er og om du er seksuelt aktiv, så er det enklere for Trude å svare deg!

 
 
På tide med pepp nå med én gang? Prøv peppemafiaen!
La deg bli oppmuntret av hundrevis av jenter når du skal gjøre noe for første gang.
 
 
 

Du må være medlem i Girls1st for å kunne stille et spørsmål til eksperten.   eller registrer deg. Som medlem kan du dele dine egne historier, bli peppet av peppemafiaen, snakke i forumet og masse annet!

 

Spørsmål og svar

 
 • Anonym bruker
    Skriv en kommentar Publisert 06 nov, 2018, 20:55
  Anonym bruker Hei Jeg er en jente på 13 år og jeg har veldig mye problemer hjemme. Jeg holder meg veldig mye borte fra foreldrene mine så jeg er nesten aldri hjemme. Jeg søkte litt på nettet nettopp og det stod at jeg ikke har rett til å flytte ut før jeg er atten. Altså jeg vet at å flytte ut når jeg er tretten er ille men jeg vet ikke hva annet jeg skal gjøre. Jeg snakker nesten aldri om problemene hjemme til noen og jeg har ikke lyst til det heller... jeg vet liksom ikke hva jeg skal gjøre lenger. Noen ganger får jeg bare lyst til å ta selvmord... Ja det høres litt brutalt ut men det er sant... Er det noe jeg kan gjøre? Jeg har ingen å snakke med om det for jeg har veldig problemer med å stole på andre men jeg lurte bare på hva jeg skal gjøre? Skal jeg bare rømme hjemmefra? Jeg orker egentlig ikke å være hjemme lenger og de eneste gangene jeg føler meg litt bedre er når jeg skader meg selv. Jeg vet ikke helt hvor jeg skal med dette så jeg tenker jeg bare slutter her... Håper jeg får svar snart --Anonym
 • Trude
  TRUDE
  Hei,
  det er utrolig leit å høre hvordan du har det. Ungdom på tretten år er fortsatt definert som et barn og du kan eller skal selvfølgelig på ingen måte måtte klare deg selv eller tenke på å rømme. Det er vondt å vanskelig å ha problemer hjemme og å ikke kunne prate med de som skal ha omsorg for deg, samtidig finnes det heldigvis i dag et godt system som skal sikre at barn har det bra på tross av dette. Jeg skjønner at du synes det er slitsomt å prate om det som er vanskelig, men det er svært viktig å gjøre nettopp det. Tanker rundt selvmord er brutalt, men dessverre ikke uvanlig at de kan komme når en er desperat etter å finne et utvei. Heldigvis betyr det sjelden at en tenker å gjennomføre selvmord, men det viser et stor frustrajon og hjelpeløshet. Jeg tror og håper at du vet at å rømme ikke løser situasjonen, men at andre voksne kan hjelpe deg hvis du forteller. Jeg håper derfor at du våger å prater med noen som kan hjelpe deg videre - det kan være en trygg voksen, familie, nabo, lærer eller helsesøster på skolen. Sammen kan en da legge en god plan for hvordan hjemmesituasjonen din kan bli bedre. Ønsker deg alt vel og at hverdagen din snart så god som du fortjener.    
  vh Trude, helsesøster
 •  
 • RebeccaAndrese
    Skriv en kommentar Publisert 02 nov, 2018, 14:59
  RebeccaAndrese Hei! Jeg trenger virkelig hjelp jeg er 11 år og jeg vet ikke når jeg fikk utflod.....også har jeg så lyst og ha mensen jeg vet ikke hvorfor... men også har jeg lyst og ha større pupper:( kan du si hvordan man får større pupper? og hvordan vet vi at vi har utflod jeg har litt såne hvitmerker i trusa men mest gul-oransje farge :(
 • Trude
  TRUDE
  Hei,
  det er naturlig at utfloden kommer gradivs når jenter kommer i puberteten og det indre underlivet vokser og utvikler seg. De fleste jenter merker dette ved at det legger seg litt belegg i trusen, når dette tørker blir fargen gul/brun. Brystene vokser også gradvis denne perioden og gjennom hele pubertetsfasen. Det er nok ikke noe du kan gjøre for at brystene skal bli større, men forsøk å venne deg til egen kropp når den endrer seg og fokuser heller på at du ser flott ut akkurat som du gjør.
  vh Trude, helsesøster
 •  
 • Nataliemora 03
    Skriv en kommentar Publisert 30 okt, 2018, 21:30
  Nataliemora 03 hei! jeg slet litt med masse utflod før men så prøvde jeg og finger meg selv for 1 gang jeg vet ikke hva som har skjedd jeg har nesten ikke utflod lenger jeg er redd det betyr at jeg ikke får mensen og sånn.....
 • Trude
  TRUDE
  Hei,
  utfloden sørger for å holde underlivet rent og fuktig, det er helt normalt at det i perioder kommer mye mens det andre ganger kommer mindre. Det er også helt normalt at en blir kjent med egen kropp ved å bruke fingrene, du skal ikke bekymre deg for at dette påvirker utflodsmengden.
  vh Trude, helsesøster
 •  
 • Anonym bruker
    Skriv en kommentar Publisert 15 okt, 2018, 15:33
  Anonym bruker Hei trude! Detter er noe som har plaget meg lenge og som jeg virkelig trenger et svar på så fort som mulig for merkelig nok plager det meg..haha. Jeg er en jente på snart 16 år og har at mensen i 4 år nå. Jeg har en BH str på 65-70A. Jeg tror og det føles ut som at brystene mine ikke vokser lenger. HVER GANG før en mens, kunne jeg kjenne via brystene at "tante rød" var på vei. Brystene mine ble veldig ømme og på en måte hovnet opp. Dette plaget meg ikke noe særlig for jeg følte at brystene ble større og dette så jeg bare postitivt på. MEN dette har ikke skjedd på 2-3 måender, det eneste jeg så vidt kjenner til er at jeg kan være litt øm i nippelene, men ellers ingenting og nå passer plutselig bh'er som egentlig skulle vært for små. Jeg trener en del, men jeg tror ikke det burde være en grunn til at dette skjer for jeg gjør ikke noe som går rett på bryst partiet liksom.. Venninnen min hadde mindre byster enn meg, men nå er de mye større.. Vet du hva dette er? Hva som skjer/har skjedd? Har de sluttet og vokse?? Håper på et svar for som mulig! Å spekkulere på dette tar så mye energi.. hehe
 • Trude
  TRUDE
  Hei,
  det er svært vanlig at jenter og kvinner opplever ømme bryster i dagene før menstruasjonen kommer. Mest sannsynlig skyldes dette hormonell påvirkning fra kjønnshormoner som regulerer blødningene. Vi vet ikke helt hvorfor grad av ømhet varierer noe ved hver menstruasjon men en mulig teori er at hormonivået ikke er konstant og at ømhet og ubehag derfor vil oppleves ulikt fra hver gang. Hormonbalansen kan i en viss grad påvirkes av treningsnivå, men da hvis en er svært aktiv eller har gjort store endringer i kosthold/aktivitet siste tiden. Brystene følger størrelsen på kroppen ellers og hvis en går ned i vekt så vil også disse reduseres i størrelse. Håper det var litt svar for deg.
  vh Trude, helsesøster
 •  
 • Kajaky
    Skriv en kommentar Publisert 15 okt, 2018, 15:19
  Kajaky Hei jeg synest det ikke er så veldig flaut å snakke om mensen som sikkert enkelte synest er vanskelig. Jeg har værtlitt dårlig i det siste og spydde på vei hjem på tordag forrige uke mamma sier at noen jenter spyr når de skal ha menoen eller noe sånt men hun sier jeg kansje begynner å bli stor jente (få mensen altså) så jeg er 10 år men vet ikke hva jeg skal gjøre i denne situasjonen jeg vil helst ikke prate så mye med mamma føler at alt blir så rart mellom oss nå så jeg vil snakke med deg jeg håper du kan svare jeg har truse og bind i sekken for sikkerhets skyld og jeg og læreren har et kode navn (tante rød) i tilfelle det skulle skje på skolen men jeg vet ikke om jeg har fått utflod før eller har det men jeg vet ikke hvordan jeg ser det eller når jeg legger merke til når jeg er mensen hver så snill å svar hilsen en forrvirret 10 årig jente��
 • Trude
  TRUDE
  Hei,
  det er ganske naturlig at en tenker mye på hvordan den første menstruasjonen vil bli. De aller fleste jenter merker ikke så mye før mensen kommer, men det er naturlig at en har vokst litt på høyden først, fått bryster og utflod som betyr at det kommer mer slim ut fra skjedeåpningen. Kanskje du kan høre med mamma om hvor gammel hun var da menstruasjonen kom, ofte vil det være ganske likt for døtre. Så fint at du har pratet med læreren om det og at dere har en avtale hvis noe skulle skje på skolen. Den aller første gangen opplever de fleste at det bare kommer litt spor av brunaktig slim i trusen slik at en får et lite "hint" om at menstruasjonen kommer. Det er altså ikke slik som noen tror at det kommer masse menstruasjonsblod med en gang. Uansett er det kjemepfint at du har bind og truse i sekken så er du deg godt forberedt når det skjer. Håper det var litt svar for deg.
  vh Trude, helsesøster
 •  
 • sol-kristine
    Skriv en kommentar Publisert 15 okt, 2018, 15:09
  sol-kristine Hei! Jeg er en jente på 13. Jeg lurer på hva jeg skal si til mamma når jeg har fått mensen. Jeg syntes det er veldig flaut å snakke om det med mamma og andre. Så derfor syntes jeg syntes jeg det er vanskelig å si det.
 • Trude
  TRUDE
  Hei,
  så fint at du spør om dette, mange lurer litt på det samme og synes det er vanskelig å fortelle hjemme at en har fått menstruasjonen. Kanskje du kan hinte litt og spør hvor gammel mamma var da menstruasjonen kom. Noen velger også å skrive det på en lapp eller be eldre søsken si ifra. Mamma vet at du er i en alder hvor menstruasjonen kommer og ganske sikkert vil det føles som en liten lettelse å kunne prate med henne om dette.
  vh Trude, helsesøster
 •  
 
 
 
 
 
Loading
Har du glemt passordet ditt?
Det går bra! Bare send inn brukernavn eller e-postadresse, så sender vi deg påloggingsopplysningene dine.
Ikke glem å fylle ut e-postadressen din (eller brukernavnet ditt).
E-postadressen (eller brukernavnet) som du har angitt, ser ut til å være ugyldig
En e-post med instruksjoner er sendt til e-postadressen din.
Det oppstod en serverfeil når du forsøkte å sende en e-post. Kontakt administratoren.
E-post eller brukernavn
 
 
 
 
 
 
 
Hei! Nettleseren din er litt for gammel :-(
Oppdater til følgende versjoner slik at du får brukt alle funksjonene på Girls1st:
1.5
6.0
2.0
2.0
 
 
 
Søk
 • Søker... Loading

 
 
 

Fjern konto

Girls1st.no-kontoen din er fjernet.