Girls1st.no Libresse initiative
 
 
 
 

Ekspert: Trude

Trude
INTERESSER
Jeg elsker å reise og oppleve andre land og mennesker, gjør det så ofte som mulig - andre kulturer fascinerer meg veldig!
LIKER
Å utforske det ukjente!
LIKER IKKE
Når noen blir behandlet urettferdig og respektløst. Det gjør meg provosert, sint og engasjert i å støtte og få til endringer.
 

Jeg heter Trude og har arbeidet som helsesøster i 10 år – en jobb jeg stortrives i. Jeg har to barn og tilbringer det meste av fritiden med familie og venner. Jeg er veldig glad i all slags musikk, spiller litt selv og danser gjerne ved enhver anledning. På vinteren trives jeg best i skiløypa og en flott sommerdag i båt på sjøen.

Jeg liker å møte utfordringer og vet at man sammen kan finne gode løsninger når noe er vanskelig. Er glad i kontraster og ulikheter, og synes det er spennende å møte nye mennesker. Jeg har daglig kontakt med ungdom og svarer på mange spørsmål om alt innen pubertet, menstruasjon, forhold osv. Jeg vet at dere lurer på mye – ingen spørsmål er for små eller mindre viktig å komme med her.

Mitt livsmotto er rett og slett ”Vær deg selv fullt og helt, ikke stykkevis og delt!”

Det kommer inn mange spørsmål til Trude og hun svarer på så mange hun kan, men vi kan ikke love at hun rekker å svare på alle. NB! Skriv hvor gammel du er og om du er seksuelt aktiv, så er det enklere for Trude å svare deg!

 
 
På tide med pepp nå med én gang? Prøv peppemafiaen!
La deg bli oppmuntret av hundrevis av jenter når du skal gjøre noe for første gang.
 
 
 

Du må være medlem i Girls1st for å kunne stille et spørsmål til eksperten.   eller registrer deg. Som medlem kan du dele dine egne historier, bli peppet av peppemafiaen, snakke i forumet og masse annet!

 

Spørsmål og svar

 
 • Anonym bruker
    Skriv en kommentar Publisert 16 jul, 2018, 10:56
  Anonym bruker Hei Vilket bind anbefaler du første gang man får mensen? Og vilken tampong anbefaler du jeg vil bruke tamong men greit og vite begge deler :):)
 • Trude
  TRUDE
  Hei,
  jeg anbefaler deg å ta en titt på produksiden som viser en god oversikt over hvilke bind og tamponger som basser best ved ulik blødningsmengde. De fleste jenter velger å starte med bind når de får menstruasjonen. Dersom en er engstelig for lekkasje eller har kraftige blødninger, kan bind med vinger være en fordel. Det finnes ulike tampongstørrelser, jeg anbefaler at en forsøker den minste størrelsen først eller når en trener på å få tampongen på plass i skjeden.
  vh Trude, helsesøster
 •  
 • Anonym bruker
    Skriv en kommentar Publisert 16 jul, 2018, 10:44
  Anonym bruker Er det normalt at du synest det er vondt å putte inn/ikke få inn en tampong?
 • Trude
  TRUDE
  Hei,
  det er ikke uvanlig at det kan kjennes litt ubehagelig å føre inn en tampong i skjeden, det skyldes at en må passere skjedekransen som er en litt stram slimhinnering ved inngangen til skjeden. Denne tøyes gradvis litt ut når en trener på å føre inn tampong og de fleste opplever da at det går lettere etterhvert.
  vh Trude, helsesøster


 •  
 • Anonym bruker
    Skriv en kommentar Publisert 16 jul, 2018, 09:46
  Anonym bruker jeg har hatt mensen i over ett år nå. det har pleid å være ganske regelmessig men ikke helt hundre prosent men det kommer samme uke som det skal. men denne gangen har det enda ikke komt, det skulle egenklig komt for 5 dager siden så det vil si at det er over 30 dager siden sist... Men er dette normalt til noen som har hatt mensen i over ett år?
 • Trude
  TRUDE
  Hei,
  ja - selv om menstruasjonen har vært regelmessig over en lengre periode så er det ikke helt uvanlig at det oppstår uregelmessighet. Dette kan utløses av at hverdagsrutiner endres, ferie og annen type aktivitet - samt stress kan påvirke syklusen. Når menstruasjonen ikke kommer som forventet er det viktigste å utelukke/sjekke ut mulighet for graviditet. Dersom en ikke har hatt samleie så er dette utelukket og uregelmessigheten skyldes da vanligvis små og forbigående endringer kjønnshormonene som regulerer menstruasjonen.
  vh Trude, helsesøster
 •  
 • Anonym bruker
    Skriv en kommentar Publisert 26 jun, 2018, 22:06
  Anonym bruker Hei, jef er en 11 år gammel jente som har veldig mye hårvekst. Under armen og dedentil. Det er det jeg sliter med med. Er det tidlig og begynne og bare er seg når man er så ung? Hvorav si/ spørre mamma om en barberhøvel?
 • Trude
  TRUDE
  Hei,
  jeg kan godt forstå at det kan føles litt plagsomt med veldig kraftig hårvekst, endel opplever dette i sterkere grad enn andre. Jeg tenker at du fortsatt er så ung at du bør prate godt med mamma om dette før du vurdere å fjerne hår. Det er også slik at når en først begynner å fjerne kjønnshår så opplever de fleste at de må fortsette med dette, nettopp derfor er det viktig å tenke seg nøye om før en vurdere barbering.
  vh Trude, helsesøster
 •  
 • Anonym bruker
    Skriv en kommentar Publisert 26 jun, 2018, 22:00
  Anonym bruker Hei! Jeg er en jente på 12 år og jeg har hatt utflod i snart to år, men jeg har ikke fått mensen enda���� Mange av vennene mine har det men ikke jeg. Puppene er fortsatt veldig små og vokser ikke men jeg går med topp fordi alle andre gjør det. Håret på tissen kommer heller ikke, men under armene har jeg hatt hår i over et år. Jeg skjønner ikke hvorfor jeg fikk hår under armene først, men er langt etter med alt det andre!?
 • Trude
  TRUDE
  Hei,
  puberteten utvikler seg i ulikt tempo fra jente til jente. Det er derfor ikke uvanlig at en kanskje får hår under armene en god stund før hår på tissen. Ettersom du har hatt utflod i to år allerede så tyder det på at du er i en god og sunn utvikling. Nøyaktig når menstruasjonen kommer er vanskelig å si, kanskje du kan høre med mamma, hvis du kan, om hvor gammel hun var. Ofte vil mor og datter være i ganske lik alder i forhold til når de får første menstruasjon.
  vh Trude, helsesøster
 •  
 • Anonym bruker
    Skriv en kommentar Publisert 26 jun, 2018, 21:08
  Anonym bruker Hei jeg er 11 snart 12 år å har ikke fått mensen men har hatt utflod i mange måneder, den siste tiden har jeg hatt hvont i underlivet når jeg skal tisse. Jeg har hatt med tampong eller bind stort sett over alt... Er det å ha hvont i underlivet tegn på at mensen er rett rundt hjørnet??
 • Trude
  TRUDE
  Hei,
  vondt når du skal tisse kan bety at det er nødvendig at legen får en urinprøve av deg. Noen ganger, men ikke alltid, kan slik vondt bety at en har fått en urinveisinfeksjon og da vil legen vurdere om du skal ha tablett behandling for dette. Det er ikke helt uvanlig å få urinveisinfeksjon blant unge jenter og noen får det lett hvis en fryser mye, blant annet etter bading. Jeg håper du kan prate med de voksne hjemme om at det svir når du tisser slik at dere sammen kan vurdere om dere må snakke med legen. Samtidig er det lurt å ha med bind slik at du er litt forberedt når menstruasjonen kommer en dag.
  vh Trude, helsesøster
 •  
 
 
 
 
 
Loading
Har du glemt passordet ditt?
Det går bra! Bare send inn brukernavn eller e-postadresse, så sender vi deg påloggingsopplysningene dine.
Ikke glem å fylle ut e-postadressen din (eller brukernavnet ditt).
E-postadressen (eller brukernavnet) som du har angitt, ser ut til å være ugyldig
En e-post med instruksjoner er sendt til e-postadressen din.
Det oppstod en serverfeil når du forsøkte å sende en e-post. Kontakt administratoren.
E-post eller brukernavn
 
 
 
 
 
 
 
Hei! Nettleseren din er litt for gammel :-(
Oppdater til følgende versjoner slik at du får brukt alle funksjonene på Girls1st:
1.5
6.0
2.0
2.0
 
 
 
Søk
 • Søker... Loading

 
 
 

Fjern konto

Girls1st.no-kontoen din er fjernet.